29-09-2020

Model nastave podložan promjenama

Model nastave po kome počinje rad škola i vrtića podložan je promjenama, pa će zatvaranje ili normalizacija njihovog rada biti zasnovani na "sistemu semafora" koji je izradio Institut za javno zdravlje (IJZ), saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.


Ilustracija, Foto: UNICEF

Iz tog Vladinog resora pojasnili su da “sistem semafora” podrazumijeva da od stanja u pojedinoj opštini zavisi da li će škole u tim opštinama preći na online rad ili će funkcionisati.

Minstar prosvjete Damir Šehović rekao je da, vođeni preporukama stručnjaka iz IJZ, traže najbolje u datim okolnostima za čitav sistem koji broji više od 100 hiljada djece.

"A najbolje znači očuvati njihovo mentalno zdravlje, i očuvati njihovo fizičko zdravlje. Ali saradnja sa roditeljima u ovom momentu je krucijalna, jer su oni naši partneri", istakao je Šehović.

On je apelovao da svi u ovom važnom momentu imaju dovoljno sluha, karaktera i mudrosti da pokažu da obrazovni sistem može da bude svijetla tačka, a ne problem.

"Vidjećemo šta će se dešavati narednih dana, odnosno kako će se kretati stanje po opštinama, i u skladu sa time ćemo se, zajedno sa Institutom, postavljati i prilagođavati nastavni model", rekao je Šehović.

Iz Ministarstva je ranije najavljeno da svi vrtići počinju sa radom u četvrtak, dok će škole funkcionisati po modelu o kome je ranije obaviještena javnost.

"Đaci od prvog do šestog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole pohađaće nastavu u školi, sa skraćenim časovima, a ostali online, ali uz stalne konsultacije i ispitivanja u školi. Takođe, praktična nastava u srednjim školama bilo kog razreda takođe će se realizovati gdje god ima uslova", naveli su Šehović i predstavnik IJZ Dragan Laušević.

Prema njihovim riječima, ta odluka donijeta je prvenstveno zbog mentalnog zdravlja đaka.

"Zbog potrebe da oni nakon više mjeseci ostvare kontakt sa školom, ali i jasnog stava IJZ da je u školi rizik značajno manji u odnosu na većinu drugih mjesta na kojima djeca cirkulišu mimo školskog dvorišta", kazali su Šehović i Laušević.

Laušević je kazao da su imali smo intenzivne konsultacije, pokušavajući da obezbijede da djeca krenu u školu, istovremeno imajući u vidu epidemiološku situaciju.

"Smatramo da je boravak u školama po definisanom modelu epidemiološki trenutno bezbjedniji nego na igralištima", rekao je Laušević.

On je dodao i da će se narednih dana pratiti stanje po opštinama po tzv. "sistemu semafora".

"U narednim danima upravo će od tog predvidivog i na struci zasnovanog modela od IJZ, zavisiti zatvaranje i otvaranje škola. Tako, na primjer, škole u onim opštinama koje budu „u crvenom“ u smislu broja oboljelih, bi prelazile na online sistem, dok bi škole u drugim opštinama radile manjim ili većim kapacitetima, u zavisnosti od stanja u opštini", naveo je Laušević.

On je rekao da će se građani ovih dana upoznati sa tim sistemom, na kome će se bazirati dalji rad škola.

"Potrebno je da se ujedinimo zbog djece, ali i nastavnika i starijih. Apelujemo na vas da učinimo sve da nam se djeca ne inficiraju van škole. U samoj školi će biti izuzetno mali rizik, a ne treba zaboraviti ni to da je jedan od važnih činilaca tog malog rizika u školi i nošenje maske", naglasio je Laušević.

Iz Ministarstva su kazali da je isporuka svih dezinfekcionih materijala za sve škole i vrtiće u toku.

"Svakako da, ukoliko dijete ima oboljenja za koja treba da se zna, potrebno je da se odmah obavijesti škola, kako bi se svaki takav slučaj posebno tretirao", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, bez obzira na činjenicu što će dio đaka pratiti nastavu u školi, učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od četvrtka emitovati na TVCG2 i MNE sport 2 i MNE sport 3.

Dodaje se da je za učenike koji prate nastavu na albanskom jeziku takođe obezbijeđen TV materijal.

"Programska šema biće objavljena sjutra na sajtu www.ucidoma.me, na portalu za nastavnike www.skolskiportal.edu.me, internet stranici Ministarstva prosvjete, društvenim mrežama i TV kanalima, a sav materijal biće dostupan i na YT kanalu UciDoma", zaključuje se u saopštenju.


(MINA News)