16-06-2020

Moguće novo odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju

Direktor Organizacionog odbrora Olimpijskih igara u Tokiju Haruki Takahaši rekao je da postoji mogućnost novog odlaganja Igara.


Foto: Clive Rose/Staff

Zbog pandemije koronavirusa Olimpijske igre u Tokiju odložene su za godinu dana. Od tada se isključivo priča o mogućnosti novog odlaganja, čak i otkazivanja, u slučaju da ne bude pronađena vakcina za virus Kovid 19.

Direktor Organizacionog odbora Igara u Tokiju Haruki Takahaši rekao je da mogućnost novog odlaganja postoji:

"Radimo sve kako bi Igre bile održane u ljeto 2021. Neophodno je da izbjegnemo otkazivanje jer bi to na nevjerovatan način uticalo na ekonomiju Japana, ali i cijelog svijeta. Ipak, moraćemo da sarađujemo sa Međunarodnim olimpijskim komitetom kako bismo dogovorili novo potencijalno odlaganje."

Ovo je prvi put da neko od ključnih ljudi iz organizacije Igara javno pominje mogućnost dodatnog odlaganja Igara.

Nedavno su japanski premijer Šinžo Abe i guverner Tokija Juriko Koike naveli da je moguće održavanje "pojednostavljene forme" Igara kako bi se izbjeglo otkazivanje. Ipak, i dalje su najglasniji stavovi da Igara neće biti bez vakcine.

Svjetski mediji već navode da bi novo odlaganje igara donijelo brojne probleme, prije svega za organizaciju Zimskih olimpijskih igara koje su zakazane za 2022. u Pekingu, ali i sljedećih Ljetnjih olipmijskih igara 2024. u Parizu.


Izvor: Sportklub.rs