21-05-2020

Monstat: Cijene stanova u novogradnji u prvom kvartalu 940 eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine iznosila je 940 eura i manja je 8,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Monstata.


Foto: Ilustracija

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori je u prvom kvartalu bila 17,2 odsto manja u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Statističari su naveli da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prvom kvartalu iznosila je 865 eura.

“Prosječna cijene stana u primorskom regionu je iznosila 1,36 hiljada eura, u središnjem 641 eura, dok je u sjevernom bila 793 eura”, navodi se u saopštenju.

Razlike tokom godina u prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, objasnili su statističari.

Prosječna tržišna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u prvom kvartalu iznosila je 1,21 hiljadu eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 614 eura.





Izvor: Mina