26-03-2019

Morsko dobro i Opština uređuju šetalište od Budve do Bečića

Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom u saradnji sa Opštinom Budva planira da se ozbiljnjije pozabavi najvrijednijim preostalim prostorom, šetalištem od Budve do Bečića ,i da to riješi kroz izradu kvalitetnog plana stalne namjene, kazao je u izjavi za Polis dirketor preduzeća Predrag Jelušić. On očekuje da će ovaj projekat koštati 10 miliona eura.

Morsko dobro i Opština uređuju šetalište od Budve do Bečića | Radio Televizija Budva

Morsko dobro je planiralo značajna sredstva za raspisivanje međunarodnog konkursa za izbor najbolje arhitektonskog i vizuelnog rješenja Lungo Mare šetališta, od Sole Mia u Budvi do Plavog kamena u Rafailovićima.

"To će biti jako izazovan posao kako za oba preduzeća tako i za lokalnu samoupravu, vjerujem da ćemo svi biti jednako posvećeni tome da se dođe do kvalitetnog rješenja, jer Lungo Mare treba da ima jednu sasvim drugačiju formu i drugačiju turističku ponudu", kazao je Jelušić.

On vjeruje da je nakon šetališta u Tivtu i Pet Danica u Herceg Novom, te šetališta u Čanju i Sutomoru, sada red na Budvu.

"Vjerujem da je Budva spremna da se taj prostor osmisli na jedan kvalitetan način, da to postane trajan prostor koji će živjeti barem devet mjeseci tokom godine, da će imati svoj život i primjerene prostore u samom objektu koji će imati turističku ponudu i primjenu i da će Budvi donijeti referentnu namjenu kao i drugim mjestima u Crnoj Gori", istakao je on.

Jelušić za primjer transparente crnogorske obale, baš onakvom kakva treba biti bez privremenih objekata i kao model na koji se treba ugledati - uzima tivatsku rivu.

On dodaje da će ovaj projekat finansijski biti veoma zahtjevan, ali i da ide u korist hotelskim lancima u zoni Morskog dobra, kao što su hotelska grupa Budvanska rivijera i drugi rizorti kojima je u interesu da se šetalište napravi po najsavremenijim standardima.

"Očekujem punu posvećenost i lokalne turističke organizacije, zato što je ova tema destinacijskog menadžmenta ključna za naš grad, jer Budvu ne smijemo posmatrati parcijalno. Gost koji dolazi želi da svaki segment grada funkcioniše na najbolji mogući način, od parkinga do hortikulture", dodao je Jelušić.

On je zaključio da prijestonica turizma ima potencijala da sve ove projekte izgura do kraja, jer se u njoj ostvaruje polovina ukupnog prometa Crne Gore, te da od Budve svi to i očekuju.