22-09-2021

Morsko dobro uredilo rezervat prirode "Tivatska solila"

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i u 2021. godini nastavilo je sa sanacijom i uređenjem infrastrukture na području Rezervata prirode Solila u opštini Tivat.


Foto: JP Morsko dobro


Radovi su obuhvatili izgradnju i postavljanje nadstrešnice koja posjetocima rezervata pruža novo mjesto i kutak za odmor. Ista je izgrađena je od drvenih stubova visine 2,3m obima 30 cm, dok je krov prekriven tegolom i ima funkciju pravljenja hladovine u ljetjim mjesecima. Oko nastrešnice postavljene su 3 manje i 3 veće drvene klupe kao i sto, a blizina Široke rijeke omogućava uživanje posjetiocima u posmatranju ptica i čarima rezervata.

Izvođač ovih radova je "Arhibiro" D.O.O. iz Budve, a ukupna vrijednost radova iznosila je oko 9.341,20 eura ( sa uračunatim PDV).

Takođe, istovremeno na podrčju Rezervata Tivatska solila izveli su se radovi na sezonskom uređenju i popravci na infrastrukturi koji obuhvataju sanaciju drvenih i metalnih tabli, drvenih podesta na mostovima sa rukohvatima, farbanje i sanaciju krovova na kulama uređenje staza, farbanje čeličnog mosta i drugi neophodni poslovi na infrastrukturti u samom rezervatu. Izvođač pomenutih radova je takođe firma "Arhibiro" D.O.O. iz Budve, a ukupna vrijednost istih iznosila je oko 9.805,84 eura. ( sa uračunatim PDV).

Podsjećamo, Solila su 2008.godine proglašena specijalnim florističko-faunističkim rezervatom. Rješenjem zavoda za zaštitu prirode se vode kao zaštićeni objekat prirode radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i biljnih zajednica.

Javno preduzeće ce nastaviti da sprovodi aktivnosti kada je ova ekoturtistička destinacija u pitanju, a u sve u cilju kako očuvanja kulturne baštine ovog područja, tako i unaprijeđenja turističke ponude Crne Gore, navedeno je u saopštenju JP Morsko dobro.