19-09-2019

Morsko dobro: Velika akcija čišćenja otpada iz mora

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom već treću godinu zaredom aktivno učestvuje u akcijama čišćenja obale koju NVO “Zero Waste Montenegro” organizuje u Crnoj Gori povodom Internacionalnog dana čišćenja obale.


Ovim povodom, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, u okviru projekta INTERREG IPA CBC “WELCOME” finansiranog od strane Evropske Unije, u subotu 21. septembra od 08.45h na lokaciji “Giovanni beach” na Velikoj plaži u Ulcinju organizuje "Veliku akciju čišćenja otpada iz mora".

Akcijom je predviđeno da se učesnici takmiče u selektivnom sakupljanju otpada, nakon čega će za djecu biti organizovana Radionica o kreativnoj reciklaži otpada iz mora i pozorišna predstava "More i plastika", saopšteno je iz Javnog preduzeća za upravljenje morskim dobrom.

Iz Morskog dobra podsjećaju da već treću godinu zaredom aktivno učestvuju u akcijama čišćenja obale koju NVO Zero Waste Montenegro organizuje u Crnoj Gori povodom Internacionalnog dana čišćenja obale, u okviru projekta INTERREG IPA CBC "WELCOME" finansiranog od strane Evropske Unije.

Partneri u organizaciji akcije su Institut za biologiju mora iz Kotora, NVO Književna omladina Tivta, NVO Dramski studio Budva, Izviđački Odred "24. novembar" iz Bara i Osnovna škola "Maršal Tito" iz Ulcinja, navodi se u saopštenju.

"Organizovanje ovakvog događaja ima za cilj edukaciju djece i podizanje svijesti o sve prisutnijem problemu otpada iz mora (marine litter)", navodi se u saopštenju.

Projekat "WELCOME" (WatEr LandsCapes sustainability thrOugh reuse of Marine littEr - Održivost vodenih pejzaža ponovnom upotrebom otpada iz mora), koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, usmjeren je na održivo upravljanje otpadom iz mora kao i na jačanje prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore a sve to u cilju rješavanja problema otpada iz mora koji je poslednjih godina sve izraženiji na ovom području.

"Aktivnosti ovog projekta usmjerene su na uklanjanje otpada sa plaža, praćenje stanja i selektovanje otpada, obnavljanje i ograđivanje dina korišćenjem drvenog otpada sakupljenog sa plaža i izradu Prekograničnog plana upravljanja otpadom iz mora koji treba da doprinese uspostavljanju održivog i dugotrajnog sistema upravljanja otpadom iz mora" zaključuje se u saopštenju.