21-09-2022

Može li jedna ubuđala voćka da uništi sve oko sebe?

Kada u fioci frižidera ugledate jedan pokvareni grozd ili jednu ubuđalu papriku, da li bi trebalo da bacite svo voće i povrće? Iz kompanije za bezbjednost hrane ASI poručuju da iako jedna trula jabuka može da pokvari sve jabuke u svojoj blizini, za to treba vremena i nema potrebe da odmah sve bacite, već samo one koji se s njom dodiruju.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Mogu li pokvareni ili ubuđali proizvodi da upropaste ostale?

"Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, postoje na stotine hiljada vrsta plesni, mikroskopskih gljivica koje žive na biljkama i životinjama, a obično se šire ispuštanjem spora u zrak", objašnjava Vanesa Hofman, direktorka Saveza za zaustavljanje bolesti izazvanih hranom.

Takođe, mogu se širiti i putem vode ili insekata.

"Dakle, plesan lako migrira s jednog komada voća ili povrća na drugi koji ga dodiruje i najbolje je odmah baciti plesnjive proizvode, a pregledati proizvode koji ih dodiruju. Ako na njima vidite plesan ili osjetite da su kašasti i vidite promjene boje, takođe ih morate baciti. I redovno čistite i brišite frižider, posebno ako ste u njemu imali ubuđale stvari", savjetuje Met Reguši iz kompanije ASI.

Evolucija je ljudima dala nevjerovatne instinkte da koristeći vid, dodir i miris utvrde da li je hrana bezbjedna za jelo, dodaje on i savjetuje da prvo provjerimo da li izgleda dobro, odnosno da na voću i povrću nema plesni ili pukotina.

Potom, treba da provjerimo da li prehrambeni proizvodi mirišu dobro, i treće kakvi su na dodir. Ako je sve to u redu, nema razloga da namirnica ne bude bezbjedna i nema dobar ukus.

Vjerovatnoća da se razbolite od neke svježe namirnice koja je bila u dodiru s pokvarenom jako je mala, posebno ako nemate ozbiljnih zdravstvenih problema, Hofman i dodaje da ljudi s alergijom na plesan ili kompromitovanim imunološkim sisemom mogu biti više izloženi riziku od bolesti.

Čak i kada je neki proizvod zahvatila plesan, kažu stručnjaci, ona se može pažljivo odstraniti sa površine, a proizvod pojesti. Izuzetak je mekano voće i povrće s visokim sadržajem vode poput paradajza, breskvi i krastavaca koje treba odmah baciti, jer u njihovom slučaju može značiti da je plesan ne samo na površini već i duboko unutra.

(RTCG)