03-08-2020

Može li se zaista kosa prirodno posvijetliti kod kuće?

Prirodni sastojci mogu biti nepredvidivi i potencijalno mogu proizvesti nepopravljivu štetu na kosi

Može li se zaista kosa prirodno posvijetliti kod kuće? | Radio Televizija Budva

Svi su čuli za barem jednu od mogućnosti posvjetljivanja kose kod kuće bez korištenja jakih hemikalija. Prema mišljenju stručnjaka, ovi tretmani ponekad mogu djelovati, ali obično je sigurnije ipak posvjetljivanje ostaviti u sigurnim i stručnim rukama profesionalaca.

Prirodni sastojci mogu biti nepredvidivi i potencijalno mogu proizvesti nepopravljivu štetu na kosi, koju čak ni profesionalni frizeri ne mogu ispraviti. Ipak, uz neophodnu obazrivost, zapravo je moguće prirodno posvijetliti kosu kod kuće, piše Elle.


Koje prirodne sastojke možete upotrijebiti za posvjetljivanje kose kod kuće?

Koloristkinja Savanna Palladino vidjela je kako neki njeni klijenti koriste sastojke poput limunovog soka, sirćeta, kamilice, piva i sode bikarbone. Ona primjećuje da su sok od limuna i kamilica najsigurniji način da se postupno posvijetli kosa jer su relativno nježni, ali preporučuje da ih uglavnom koristite na vrhovima, a ne uz duž cijele kose. Sirće, pivo i soda su više abrazivni i mogu oštetiti kosu.

Šta treba izbjegavati?

Stručnjaci kažu da treba izbjegavati sve proizvode koji sadrže peroksid. Iako mijenjaju boju brže, mogu vašoj kosi dati narandžasti ton i stanjiti vrhove, što će donijeti probleme ako se odlučite za profesionalno tretiranje kose. Peroksid takođe može trajno uticati na teksturu i kvalitet vaše kose.

Izvor: Vijesti