13-08-2020

MUP: Uništeno više od 60 tona neeksplodiranih ubojnih sredstava

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) uništio je 60,4 tone neeksplodiranih ubojnih sredstava različitog profila, koje je prikupio prethodne dvije godine.

MUP: Uništeno više od 60 tona neeksplodiranih ubojnih sredstava | Radio Televizija Budva

fOTO: MUP CG

Kako je saopšteno iz MUP-a, prikupljena sredstva su demilitarizovana u skladu sa standardima o njihovom uništavanju, u okviru projekta koji se realizuje u saradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i ITF Međunarodnim fondom za razminiranje iz Slovenije.

Navodi se da je vrijednost izvedene demilitarizacije oko 700 hiljada EUR.

„Crna Gora je pokazala da, kroz bezbjedno uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, poštuje zahtjeve struke u ovoj oblasti i štiti zdravlje građana i životnu sredinu“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, kroz uništavanje znatne količine neeksplodiranih ubojnih sredstava, potvrđeno je da u Crnoj Gori postoje tehnički i stručni kapaciteti koji mogu odgovoriti ovako složenom i zahtjevnom zadatku.

Iz MUP-a su naveli da finansijska podrška međunarodnih partnera ukazuje i na povjerenje u potencijale i napore koje Crna Gora preduzima na unapređenju te značajne oblasti.