07-09-2021

Muzeji i galerije Budva realizovala bogato kulturno ljeto

Tokom ljeta 2021. JU Muzeji i galerije Budva organizovala je bogat kulturno-umjetnički program, koji se odvijao u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović", Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša", Spomen domu "Reževići i Spomen domu "Crvena komuna".

Muzeji i galerije Budva realizovala bogato kulturno ljeto | Radio Televizija Budva

Foto: JU Muzeji i galerije Budva

“Od projekata posebno izdvamo Ljetnju međunarodnu školu arheologije za djecu Arheolab koja je održana od 20. jula do 20. avgusta 2021. godine u Gradskom parku. Takođe izdvajamo Međunarodno bijenalale akta "Marko Krstov Gregovic" koje je u Petrovcu otvoreno 9. jula, i trajaće do 15. oktobra 2021. Takođe, sa umjetničkog aspekta izuzetno su značajne izložbe predstavljene u Modernoj Galeriji "Jovo Ivanović".” , kazala je za portal RTV Budva mr Lucija Đurašković, direktorica JU “Muzeji i galerije” Budva.Događaji u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović”

U galeriji koja se nalazi u srcu Starog grada tokom ljeta organizovani su brojni kulturni događaji: Izožba skulptura hrvatskih umjetnika Petra Hranuellija i Petra Ćuja, izložba „Autoportreti stanja“ Miomira Miša Vemića, zatim je održan koncert pijaniste i kompozitora Rinata Kurmaševa, potom su upriličene izložbe hrvatskog umjetnika Igora Modrića i Izložba putovanja i turizma u okviru Indonežanskog festivala 2021.Događaji u Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša"

U spomen domu Stefan MItrov Ljubiša, takođe u Starom gradu bilo je pregršt zanimljivih dešavanja : U organizaciji JU Muzeji i galerije u saradnji sa NVO Feral, u okviru mediteranskog dogadjaja Srdelada, održana je promocija Knjige Koralj’ca srebrom zakovana – Poj od Budve i Ljute prema rukopisu Mijata Sabljara iz 1854. godine docenta dr Zlate Marjanović, zatim su uslijedile izložba akvarela „Izranjanje“ Marice Kuznjecov Boljević i izložba „AnGeLz“ Vidaka Radmilovića. Na pomenutoj lokaciji održano je književno veče autorke Goge Balaban , zatim promocija romana “Krvava Dolina” autora Srećka Vučkovića , kolektivne izložbe „Mali format – slike, crteži, objekti“ , predstavljena je i monografija dr Mirjane Blagojević, advokatice i istoričarke prava iz Beograda, “Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“.
U Spomen domu "Reževići" održan je književni maraton

Mini književni maraton “S knjigom pod vedrim nebom”, održan je u Spomen domu Reževići od 17. do 20. avgusta, ovaj višednevni događaj organizovali su NVO Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru i Javna ustanova Muzeji i galerije Budve, a urednik programa i autor koncepta bio je doktorand Dušan Medin, arheolog i menadžer u kulturi.Događaji u Spomen domu Spomen domu "Crvena komuna"

U Petrovcu je organizovana izložba slika „Boja kao nijemi jezik” Vladana Ranđelovića, a u toku je peti međunarodni bijenal akta „Marko Krstov Gregović“.U muzeju izostala posjeta agencijskih gostiju

U Izložbeniom prostoru Arheološkog muzeja na preko 400 m², raspoređenih u četiri nivoa izloženi su predmeti koji posjetiocioma mogu da dočaraju bogatu istoriju Budve dugu preko 2500 godina.

“Posjeta našem muzeju tokom jula i avgusta jeste bila bolja nego u istom periidu predhodne godine, ali svakako nije na zadovoljavajućem nivou imajući u vidu epidemiološku situaciju sa Covidom 19. Naime, u uvoj godini izostale su posjete agencijskih gostiju koje su nam inače značajno uvećavale posjećenost.” navela je Đurašković.


Foto: keramička posuda zoomorfnog oblika, III v.p.n.e., helenistički period


Foto: negroidna glava,detalj kopče sa lanca, IV - III vijek p.n.e., helenistički period

Radno vrijeme muzeja koji se nalazi u Starom gradu je od 8h do 21h od utorka do petka, vikendom je radno vrijeme od 14h do 21h, dok je ponedeljak neradni dan za posjetioce. Cijena ulaznice je na prošlogodišnjem nivou i kreće se: 3.00 € za individualne posjetioce, 2,50 € za grupene posjete, a za djecu uzrasta od 12 - 18 godina cijena ulaznice je 1,50 €. Za djecu do 12 godina ulaz je besplatan.

Posjećenost bedema tokom ljeta

Bedemi grada Budve su otvoreni za posjetioce od 9h do 20 h, svakog dana, osim kada to nije moguće zbog vremenskih uslova. Cjena karte je 2 eura.

“Posjeta bedema je ove sezone mnogo bolja nego 2020. godine, ali i dalje nije na nivou posjeta 2019. godine”, kazala je Đurašković.


Foto: portal RTV Budva/ D.B.

Trenutne postavke koje se mogu pogledati su radovi sa petog međunarodnog bijenala akta “Marko Krstov Gregović” u izložbenom prostoru u Petrovcu, zatim izložbe u Starom gradu : “Mali format- slike, crteži, objkti” u Spomen domu “ Stefan Mitrov Ljubiša” i izložba Predraga Peđe MIloševića u Modernoj galeriji “ Jovo Ivanović”.

J.M.