23-11-2021

Muzeji i galerije Budve: Danas u Petrovcu program povodom obilježavanja Dana opštine

JU Muzeji i galerije Budve organizuje program povodom obilježavanja Dana Opštine Budva, koji će biti upriličen danas u Petrovcu, u Spomen domu „Crvena komuna”.



Program će početi u 18 časova, kada će u kino sali Spomen doma „Crvena komuna“ biti upličen koncert „Računajte na nas“ u okviru kog će se, kao i par dana ranije u Budvi, predstaviti djeca i mladi iz svih vaspitno-obrazovnih ustanova sa teritorije Opštine Budva – JPU „Ljubica Jovanović Maše“, PPU „Vini Pu“, JU SMŠ „Danilo Kiš“, JU OŠ „Mirko Srzentić“ Petrovac, JU OŠ „Druga Osnovna škola“, JU OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ i ŠOMO Budva.

Koncertom će zvanično biti otvorena i izložba radova iz zbirke „Zavičajni umjetnici” iz fundusa galerije „Marko Krstov Gregović“.

„Izložba koju predstavljamo je izbor umjetničkih ostvarenja određenog broja autora iz „Zavičajne zbirke”, koja nam, istovremeno, otkriva suštinsku stranu njihovih ličnosti, stranu koju izvorni talenat, bez obzira na likovno obrazovanje, mističnom tajnom opredjeljuje za stvaralačku kreaciju kroz koju oni uspijevaju da ostvare djela različita po likovnim poetikama, ali i jedinstvena po uporišnoj snazi stvaralačkog impulsa koji u sebi objedinjuje viđeno i doživljeno. Prirodna umjetnička evolutivnost kroz personalno formiranje u težnji ka stvaranju likovnih vrijednosti, te raznovrsnost vizuelnog doživljaja i izražavanja osnovna je vrlina ove izložbe. Kreativna individualnost umjetnika čija su djela predstavljena na ovoj izložbi uslovila je stilsku polivalentnost, još više istaknutu autohtonošću njihovih likovnih iskaza i autentičnošću vizuelnog doživljaja. Kod svakog umjetnika pojedinačno, osobeni temperament je određivao unutrašnji proces umjetničkog stvaranja, uglavnom, potvrđujući relaciju između stvarnog i imaginarnog, oblika i sadržaja, posmatranja i prenošenja prirode u svom realitetu ili mističnoj snazi koja pokreće individualne unutarnje vizije. U cjelini ova izložba otkriva ranovrsnost, mnoštvenost i posebnost, autentične darovitosti predstavljenih autora, njihovu otvorenost i radoznalost, sklonost ka izdvajanju i samovanju u traganju za likovnim izrazom u kome će najpotpunije moći iskazati sebe, izabranu temu i svoju poruku, kroz različita likovna saznanja u mjeri sa kojom su susretajući se sa tuđim iskustvima, sticali sopstvena”, navodi se u tekstu kalaoga izložbe, koji potpisuje mr Lucija Đurašković.

Program te večeri se nastavlja u 19 časova u spomen-sobi Spomen doma „Crvena komuna“ predstavljanjem publikacije „Petrovačka opština (1920–1921)“ autora mr Marka Janketića, o kojoj će, pored autora, govoriti i prof. dr Vasilj Jovović.