17-02-2021

Na 18 lokacija u Budvi u toku postavljanje 85 nadzornih kamera

U Budvi su u toku radovi na postavljanju kamera na ulicama i drugim javnim površinama u sklopu projekta "Sistem video nadzora gradova Crne Gore" koji realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Na 18 lokacija u Budvi u toku postavljanje 85 nadzornih kamera | Radio Televizija Budva

Foto:Portal RTV Budva

Video nadzor u našoj opštini biće u funkciji najkasnije za mjesec, saopšio je za portal RTV Budva Zoran Vučinić, načelnik CB Budva.

“Završeni su grubi građevinski radovi, trenutno se pristupa montaži opreme a u narednim danima u opštini Budva. Biće postavljeno ukupno 85 kamera, na 18 lokacija.

U prvoj fazi ovog projekta video nadzorom će biti pokrivene kljućne saobraćajnice, šetališne zone, čvorišta u najužem gradskom jezgru, kao i prilazne saobraćajnice i putevi, navodi Vučinić.


Foto: Portal RTV Budva

Značajno je napomenuti da će 26 kamera očitavati registarske oznake vozila u cilju smanjenja saobraćajnih prekršaja.

“Riječ je o najsavremenijoj opremi trenutno na tržištu, sa najsavremenijim softverima. Treba istaći da je i lokalna samouprava partner na ovom projektu u smislu tehničke podrške, obezbjeđivanja infrastrukture, dovođenja optičkog kabla i dobijanja dozvola za postavljenje tih objekata. Ove kamere će biti i u službi kako opštinskim tako i državnim organima za lakšu kontrolu i evidenciju nepravilnosti, te prekršaja iz raznih oblasti", saopštio je Vučinić.

Iz MUP-a su kazali da će sve lokacije biti obilježene obavještenjima o video nadzoru u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti pa će građani koji tuda prolaze znati da se ta javna površina snima.

Projektom je planirano vođenje video-nadzora na ukupno 75 lokacija u Podgorici, Baru i Budvi, a narednom periodu i u Nikšiću, Herceg Novom i Kotoru.

Država ovaj projekat finansira sa pet miliona eura sa ciljem poboljšanja bezbjednosti građana i saobraćaja i smanjenja kriminala.


J.M.