18-02-2020

Na današnji dan 1564. godine umro Mikelanđelo Buonaroti

Mikelanđelo Buonaroti, jedan od istaknutijih predstavnika renesanse, rođen je 6. marta 1475. godine u Kaprezi u Italiji (tadašnjoj Firentinskoj državi), a umro na današnji dan 1564. u Rimu.

Na današnji dan 1564. godine umro Mikelanđelo Buonaroti | Radio Televizija Budva

Portret koji je naslikao Danijele da Voltera

Foto: metmuseum.org

Karijera velikog slikara, vajara i arhitekte trajala je preko sedam decenija. Divili su mu se, kako mnogi vladari, tako i crkveni velikodostojnici XV i XVI vijeka. Ostaće upamćen po, planetarno poznatim, remek djelima: skulpturama "Pijete" i "Davida" i živopisu na plafonu Sikstinske kapele (naročito se izdvaja freska "Stvaranje čovjeka").

Fenomen "David"



Foto: nyseeyoulater.com

"Mikelanđelov David" je remek-djelo na kojem je umjetnik radio između 1501. i 1504. godine. Statua je visoka 5,17 m, a predstavlja lik starozavjetnog cara Davida, u trenutku pred borbu sa Filistejcem Golijatom.

Mikelanđelo je bio izuzetno izbirljiv kada je u pitanju mermer s kojim će raditi svoje skulpture, ali je za izradu "Davida" iskoristio mermernu ploču koju su ostali vajari smatrali neupotrebljivom. Masivna ploča izvađena je 40 godina ranije i trebalo je da se koristi za izradu skulptura za firentinsku katedralu, ali je na kraju odbačena.

Godine izloženosti vremenskim neprilikama ostavile su traga, te je kvalitet ploče postao još lošiji. Kada je Mikelanđelo počeo da radi sa tim materijalom, već su bili urezani tragovi dleta nekoliko frustriranih vajara. Ipak, Mikelanđelo nije odustajao i isklesao je jedno od svojih nezaboravnih djela. Ipak, nedavne analize, pokazale su da, ova statua, zbog lošeg kvaliteta, može da degradira brže od većine mermernih statua.

Svestrana klesarska ličnost

Kao i svi veliki stvaraoci, i Mikelanđelo se, pored tema iz umjetnosti, bavio promišljanjem o univerzalnim problematikama vremena, ljubavi i smrti. Tako, na jednom mjestu kaže: "Smrt i ljubav su dva krila koja nose siromaha na nebo".

Ipak, moguće je da je najdublje govorio o klesarstvu- prvobitnoj i vrhovnoj ljubavi. Kao završetak kratkog osvrta, navešćemo neke od zapisanih rečenica:

"Svaki komad stene ima statuu unutar sebe, a zadatak skulptora je da tu statuu i pronađe."

"Klesarstvo je lako – samo ideš duboko dok ne dopreš do kože – i staneš."