15-01-2021

Na Maldivima otvoreno odmaralište u kojem noćenje košta 80 hiljada dolara

Na Maldivima je napravljen rizort, privatno ostrvo Valdorf Astorija Itafuši na kojem jedno noćenje košta čak 80.000 dolara.



Maldivi su izuzetno popularna turistička destinacija koju čini 1.200 malih ostrva i odmarališta, na njima su uglavnom privatna. Na svakom ostrvu nalazi se po jedno odmaralište, a neka od njih mogu ispuniti potrebe izuzetno zahtjevnih posjetilaca.

Jedno takvo odmaralište je Valdorf Astorija Itafuši koje je otvoreno ove sedmice. Prostire se na 32.000 metara kvadratnih i kao takvo je najveće odmaralište, privatno ostrvo na Maldivima. Jedno noćenje na ovom ostrvu može koštati i do 80.000 dolara.

Namijenjeno je za smještaj 24 gosta u tri objekta. Riječ je o vilama s bazenima i direktnim pristupom plaži. Arhitektura prostora je opisana kao “dosjetljiva, a istovremeno moderna. Šarm kojem se ne može odoljeti”. Svaki gost ima svoj personalni tim ljudi koji ga uslužuje.


“Prostor je osmišljen da bi zadovoljio najizbirljivije posjetioce. Ostrvo je odraz ekskluzivnosti, a nalazi se na jednom od najinspirativnijih mjesta na svijetu. Posvećeni tim pruža svaku uslugu”, izjavio je Nils-Arne Šroder iz kompanije Valdorf Astorija kao partnerske kompanije Hilton Asia Pacific.

Do ovog ostrva je lako doći s međunarodnog aerodroma u glavnom gradu Male. Gosti mogu doći vožnjom u jednoj od šest jahti odmarališta, koja traje 40 minuta. Za one koji žele uživati u nevjerovatnom pogledu dostupan je hidroavion kojim let do ostrva traje 15 minuta.

Kada je u pitanju ishrana, gostima je na raspolaganju kulinarski tim koji može pripremati namirnice po različitim željama. Naravno, moguće je uživati u vodenim sportovima, ronjenju i vožnji jahtom. Tretmani u velnes centru su takođe pilagodljivi potrebama posjetilaca. Tu su i prostor za meditaciju i jogu, kao i poseban bazen za djecu i prostor za igru.



Maldivi su od 15. jula prošle godine ponovo otvoreni za turiste iz cijelog svijeta. Većina njih ne mora ići u karantin po dolasku, ali moraju imati negativan PCR test na koronavirusa urađen najkasnije 96 sati prije polaska. Na njemu moraju biti jasno navedeni naziv i adresa laboratorija, kao i datum uzimanja uzorka.

Međutim, i Maldive je teško pogodila pandemija koronavirusa, baš kao i većinu država koje se oslanjaju na turizam. Prema podacima Svjetske banke, turizam čini dvije trećine od ukupnog BDP-a ove zemlje.


Turistički procvat Maldivi su doživjeli 2019. kada je broj posjeta porastao za 14,7 posto i ukupan broj je bio rekordnih 1,7 miliona. Posjeta je rasla iz godine u godinu. Nadležni su se nadali da će 2020. broj posjeta iznositi dva miliona.

U izjavi iz maja prošle godine ministar turizma Ali Vahid je uticaj pandemije opisao kao “razorniji od cunamija iz 2004. i recesije iz 2008.”, prenosi CNN.

Foto: Waldorf Astoria