14-12-2020

Na Miločeru se i dalje gradi uprkos najavljenoj obustavi

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević prošlog petka, tokom zasijedanja lokalnog parlamenta, obavijestio je javnost da je ministar ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović naredio da se radovi na hotelu “Kraljičina plaza” u Miločeru obustave. Međutim, uprkos najavljenom prestanku radova, na Miločeru se, kako saznaje naš portal, i dalje gradi.

Na Miločeru se i dalje gradi uprkos najavljenoj obustavi | Radio Televizija Budva

Foto: MZ Sveti Stefan

Da je situacija na terenu nepromijenjena, potvrdili su nam iz Mjesne zajednice Sveti Stefan, ističući da im je radnik na ulazu na gradilište saopštio da nisu dobili nijedan papir za obustavu gradnje.

“Bilo je dogovoreno da danas dođe inspekcija, ali do toga nije došlo. Tamo se radi isto. Džabe je Carević rekao da ga je obavijestio Mitrović, oni i dalje rade nesmetano”, kazao je za portal RTV Budva predjsednik ove mjesne zajednice Vladislav Mitrović.

Nastavak gradnje, prema njegovom mišljenju, dokaz je nepoštovanja države, vlasti, ministra, predsjednika Opštine i svih građana. Kako je dodao, planirali su i proteste koji zbog mjera za suzbijanje epidemije virusa korona ne mogu biti realizovani.

“Mi smo planirali proteste, ali nas koče mjere. Prošli put smo se samoinicijativno okupili pa je naša mještanka Milica Mitrović privedena da se piše krivična prijava. I to zbog toga što niko nije organizovao, nego smo izašli samoinicijativno, prošla je bez krivične prijave. Što se nas tiče mi bi odmah napravli okupljanje”, rekao je on.

Kako su nas u međuvremenu obavijestili iz Mjesne zajednice Sveti Stefan, oni su pokušali da dobiju Građevinsku inspekciju u Podgorici, ali nisu uspjeli. Isto tako, kazali su da se na zvanične brojeve sa sajta Vlade Crne Gore niko ne javlja. Oni su im uputili mejlove kako bi prijavili izvođenje radova.

Ukoliko je odluka o stopiranju gradnje donesena, budvanska URA je podržava, poručuje potpredsjednica Milijana Vukotić- Jelušić. U vezi sa tim apeluje na ministra Mitrovića da do kraja isprati realizaciju odluke.

“Ako je donio odluku o stopiranju gradnje mora ispratiti situaciju na terenu, tako što će poslati nadležne inspekcijske organe da provjere da li se radovi i dalje izvode ili ne. Očekujemo krajnju ozbiljnost kada se pristupa ovom pitanju”, istakla je ona.

Vukotić-Jelušić je podsjetila da je OO URA Budva još prije mjesec dana pisao mandataru Zdravku Krivokapiću da se zauzme i stopira gradnja u Miločerskom parku dok se ne ispitaju planski dokumenti i dok se ne ispitaju sve dozvole koje su po istom izdate, poručujući da će, ukoliko se građani i mještani odluče na bilo kakav vid protesta, biti zajedno sa njima.


Foto: MZ Sveti Stefan

O ovoj temi oglasio se i Marko Marković iz budvanskih Demokrata. On je kazao da je, kada je gradnja na Miločeru u pitanju, svojevremeno lično podnio krivičnu prijavu protiv glavnog državnog arhitekte i ministra turizma koji su izdali dozvolu.

“Cijeli proces oko dozvole gradnje stanova za prodaju u koliziji je sa smjernicama iz plana za to područje. Ima puno aspekata koji ukazuju na koruptivne radnje koje su sprovedene. Ja se stvarno nadam da će novi organi uprave i novi organi tužilaštva i pravosuđa na drugi način da posmatraju to što se dešava u Miločerskom parku”, izjavio je za naš portal Marković.

Komentarišući situaciju, predsjednik OO SDP Budva Mihailo Đurović ističe da nije upoznat sa elementima zabrane. On dodaje da objekat velike spratnosti ne bi trebao da bude predviđen na lokaciji u Miločeru.

“Koliko čujem, objekat određenu spratnost već ima. Sad je veliko pitanje šta će biti i koliko će država imati snage da se suprotstavi. Objektu velike spratnosti nije mjesto u tom parku, kao ni hotelu “Rivijera” u Petrovcu. Naša je ideja i uvijek smo za to da država mora da ima snage da se suprotstavi, da sanira probleme u prostoru i iznađe sredstva da bi se to saniralo na bilo koji način”, poručio je Đurović.

Podsjetimo da je krajem novembra prošle godine održan prvi u nizu protesta protiv divlje gradnje i radova koje izvodi firma “Adriatic Properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa koja tada nije prijavila gradnju niti je dobila saglasnost od Opštine Budva.


Foto: Arhiva, RTV Budva

Nakon samo nekoliko dana održan i drugi protest koji je okupio veliki broj mještana Pržna, Svetog Stefana, građane Budve, civilne aktiviste i ljude iz lokalne vlasti.

Počeli protesti u Miločeru, građani odlučni da zaustave devastaciju prirode!

Protest u Miločeru: Nijedan bor neće više pasti bez Paštrovske odbrane!

Oni su sa tog mjesta jasno i glasno poručili da neće stati sa otporom protiv devastacije posljednjeg zelenog pojasa na budvanskoj rivijeri.

Do objavljivanja ovog teksta ostali smo uskraćeni za izjave predstavnika DF-a i DPS-a.


D.B./M.S.