03-05-2021

Na rehabilitaciji 17 zavisnika

U Javnoj ustanovi za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica trenutno boravi 17 osoba, kazala je direktorica te ustanove Dijana Milošević, dodajući da je izuzetno važno zavisnicima pružiti psihološku podršku tokom pandemije.

Na rehabilitaciji 17 zavisnika | Radio Televizija Budva

Foto: jukakarickagora.podgorica.me

Ona je rekla da je zbog pandemije koronavirusa tokom prošle godine bio obustavljen prijem klijenata, što je uticalo na manji broj korisnika na tretmanu.

Milošević je navela da je, nakon poboljšanja epidemiološke situacije, omogućen prijem novih klijenata uz posebne uslove koji podrazumijevaju negativan PCR test na COVID-19 virus, kao i 14 dana samoizolacije u posebnom bloku u okviru Javne ustanove.

“Trenutno na tretmanu u rezidencijalnoj fazi imamo 17 klijenata”, kazala je Milošević agenciji MINA.

Ona je istakla da se Javna ustanova u vrijeme epidemije virusa COVID-19 trudi da u potpunosti poštuje preporuke Instituta za javno zdravlje i da svoje redovne aktivnosti prilagođava mjerama ne ugrožavajući kvalitet i kontinuiranost rada sa klijentima.

“Svi klijenti su detaljno upoznati sa Odlukama koje je donijela ustanova, kao i sa mjerama samozaštite u smislu redovnog i pravilnog pranja ruku, pojačanog održavanja higijene, kao i neophodnosti držanja fizičke distance”, rekla je Milošević.

Milošević je navela da se tretman u Javnoj ustanovi sastoji iz rezidencijalnog i nerezidencijalnog dijela.


Rezidencijalni dio, kako je objasnila, podrazumijeva period od 12 mjeseci kada su klijenti smješteni u ustanovu i nerezidencijalni dio koji takođe podrazumijeva 12 mjeseci kada se oni nalaze u svojim kućama i po pozivu dolaze na grupne i individualne psihoterapije.

„S obzirom na to da su zbog trenutnog stanja njihovi dolasci odloženi, stručna lica više puta mjesečno organizuju grupne i individualne razgovore putem Skypa“, rekla je Milošević i dodala da je taj način komunikacije omogućen i za bivše klijente koji su završili cjelokupan program.

Ona je istakla da se grupne i individualne psihoterapije, psihijatrijsko praćenje, radno-okupaciona terapija, kao i radionice u okviru radno-okupacione terapije, sprovode kontinuirano uz pridržavanje mjera fizičke distance i redovnog održavanja higijene ruku.

Govoreći o osjećaju straha kod klijenata, Milošević je kazala da kao i kod većine pojedinaca u društvu prisutna je zabrinutost zbog trenutne situacije, ali da ona ne utiče na tretman.

„Stručna lica svakodnevno rade sa klijentima/kinjama i na taj način suzbijaju moguće veće posledice na psihu klijenata“, dodala je ona.

Milošević je ukazala da je zavisnicima – apstinentima veoma važno da osjećaju da imaju podršku, da ih neko razumije i da sa nekim mogu da podijele svoje strahove i nedoumice.

Zavisnici – apstinenti su, navodi ona, tokom procesa tretmana usvojili neophodne alate za nošenje sa neizvjesnim situacijama i frustracijama, ali zbog nesigurnosti u sebe i sam ishod neophodno im je da imaju podršku stručnih lica.

„Javna ustanova je uvijek otvorena za sve svoje kako sadašnje, tako i bivše klijente“, poručila je Milošević.

Ona je kazala da se klijenti koji se nalaze u nerezidencijalnoj fazi tretmana, kao i bivši klijenti sa kojima su u kontaktu, dobro snalaze u trenutnoj situaciji.

„Sama činjenica da su uspjeli da ostvare apstinenciju i da pobijede bolest zavisnosti govori koliko imaju snage i koliko mogu da pobijede izazove koje nose mjere povodom sprečavanja širenja virusa i prepoznaju koliko poštovanje ovih mjera govori o njihovoj ličnoj i kolektivnoj odgovornosti“, navela je Milošević.

Kako je dodala, svi zaposleni su dužni da prilikom obavljanja poslova i radnih zadataka nose zaštitne maske, kao i da pri ulasku u radne prostorije i izlasku iz njih obavezno dezinfikuju ruke i sprovode pravilno pranje i dezinfekciju ruku više puta tokom smjene.

Milošević je rekla da su posebno ponosni na činjenicu da do sada nije bilo importacije virusa u ustanovu i da nijesu imali pozitivnih slučajeva među klijentima.

„To ukazuje da je poštovanje mjera u ustanovi i odgovornost zaposlenih doprinijela da naše klijente zaštitimo od virusa“, istakla je Milošević.

Ona je kazala da populacija zavisnika predstavlja jednu od najvulnerabilnijih grupa kada su u pitanju stresne situacije.

“Pojava epidemije COVID-19 kod zavisnika može stvoriti dodatne tenzije, nervozu i probuditi teškoće u svakodnevnom funkcionisanju, te s toga je od izuzetne važnosti pružiti ovoj populaciji psihološku podršku”, poručila je Milošević.

Ona je kazala da epidemiološka situacija može dovesti do povećanog broja korisnika bilo kojih sredstava zavisnosti, ali da se o posljedicama epidemije na broj korisnika može govoriti kada situacija sa virusom prođe.