24-06-2015

Na sceni između crkava - Urnebesna tragedija

U srijedu, 24. juna, nastavlja se dramski program ovogodišnjeg festivala. Na sceni između crkava, sa početkom u 22 časa, biće izvedena predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Urnebesna tragedija“, nastala po čuvenom tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Veljka Mićunovića.

Na sceni između crkava - Urnebesna tragedija | Radio Televizija Budva

Reditelj Mićunović se, govoreći o predstavi, zapitao: “Kako posmatrati životnu prošlost? Da li bi se moglo reći – ostavila je bolne tragove ili je to pitanje jednog vremena koje je za čitavu generaciju bilo frustrirajuće. Odrastati kroz to nevrijeme ispostavi se na kraju kao intrigantno.

Kao neobično životno sazrijevanje.

Da li je u pitanju socijalistički milje ili postsocijalistički ili tranziciono, liberalno-kapitalističko doba, nebitno je. Gdje god živjeli, u kojim god životnim okolnostima, važno je da se suočimo sa sobom. Svako ima svoj poseban susret sa životom.

Odrastanje tokom jednog jedinog dana. Ili je to možda bio tren u kome je prepoznao čovjeka u sebi.

O ovom Kovačevićevom tekstu dramaturg Slobodan Obradović kaže: „Kovačevićeva ’Urnebesna tragedija’ već u svom naslovu sadrži protivurečnost koja autorski i glumački tim stavlja na test. Na prvi pogled sve ono što se događa ostavlja utisak isečka iz života jedne porodice: dva brata, gotovo stereotipno različitih priroda, moraju da odluče šta učiniti sa ocem koji je, silom prilika, pušten iz ludnice.

Nakon nešto više od dve decenije društveno-političkog ludila, kada smo državice uredno ogradili leševima, postavlja se pitanje šta bi iz savremene vizure valjalo akcentovati u ’Urnebesnoj tragediji’? Psihološki realizam, uprkos realističnoj dramskoj situaciji, vodi u slepu ulicu, a prepoznatljive mentalitetske boljke, oličene sočnim i gorko duhovitim dijalogom, zavodljive su – ali bi mogle same sebi da postanu svrha.

I tu onda na teren dolazi fenomen sećanja koje, istina, nije potencirano u originalu ’Urnebesne tragedije’, ali jeste često prisutan motiv dramskog rukopisa Dušana Kovačevića. U manjoj ili većoj meri, on o sećanju piše kao da je to neophodnost koja nam pomaže da prihvatimo prošlost, živeći u sadašnjosti. Sa ciljem da razumemo budućnost“.

Reditelj predstave je Veljko Mićunović, dramaturg Slobodan Obradović, scenograf predstave je Miodrag Tabački, a izbor muzike je uradio Veljko Mićunović.

U predstavi igraju: Ana Vujošević, Mladen Nelević, Vule Marković, Nada Vukčević, Branimir Popović, Branka Stanić, Meto Jovanovski, Mišo Obradović, Momo Pićurić.