21-06-2024

Na snazi narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura; HMP u Budvi ima povećan obim posla

Visoke temperature ne prijaju mnogima, a narednih dana nas očekuje temperatura i do 40 stepeni. Tim povodom Televizija Budva posjetila je službu Hitne pomoći kako bi nam dala par savjeta da lakše podnesemo vrućinu.

Na snazi narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura; HMP u Budvi ima povećan obim posla | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

Kako ove temperature da preživimo i koliko one loše utiču na naš organizam objasnila nam je doktorica Daliborka Novićević.

"Na snazi narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura, što znači da će do kraja nedjelje biti tropski dani odnosno tropski talas. Ono što bih ja građanima, odnosno pacijentima preporučila to je da se ne izlažu suncu od 10 do 17 časova. Prije nego izađu na ulicu, neophodno je da nose neku laganiju odjeću, svjetlije boje, da sa sobom nose flašicu vode, da se obavezno hidriraju tokom dana, da nose šešire/kačkete i da narednih dana ne jedu jaku začinjenu hranu. Potrebno je jesti što više voća i povrća", istakala je Novićević.

Dodala je da su najugroženiji stariji ljudi ali i djeca.

"Najugroženije su starije osobe i djeca, ali takođe, svi smo mi izloženi i svi zaista treba da vodimo računa, bez obzira na starosnu dob. Pacijenti koji imaju visok krvni pristisak, hronični bolesnici i dijabetičari posebno moraju da vode računa", kazala je ona.

Hitna medicinska pomoć u Budvi ima povećan obim posla.

"Od 20. do danas smo imali 300 pregleda, što je zaista dosta. 16 transporta do opštih bolnica, 30 kućnih posjeta, tako da je obim posla zaista povećan", zaključila je ona.

U nastavku detaljnije pogledajte prilog Lidije Bojović: