08-09-2018

Na svijetu postoje aviolinije koje traju samo jednu minutu

U maju ove godine pokrenuta je jedna od najkraćih avionskih linija na svijetu, na ruti od karipskog otoka Aruba do Punte Fijo u Venezueli. Let traje 15 minuta. CNN je objavio listu najkraćih avionskih ruta.

Na svijetu postoje aviolinije koje traju samo jednu minutu | Radio Televizija Budva

Deset minuta traje let od Svetog Martina do Angvile koji organizuje aviokompanija Anguilla Air Services. Ovo je najkraći međunarodni komercijalni let. Pet minuta duže traje let od Svetog Martina do St. Bartsa.

Petnaestominutni let od Arube do Punta Fije organizovan je dva puta sedmično, a pokrenula ga je Aruba Airlines u saradnji s vladom Venezuele. Ovim su poboljšani odnosi između Kariba i Venezuele iako su veze i dalje ograničene. Cijena karte je 215 dolara.

Let od Westraya do Papa Westraya (Škotska, Orkney Islands) koji organizuje Loganair je poput mosta za ove otoke i predstavlja najkraći mogući let koji traje nešto više od minute, a u nekim prilikama i 53 sekunde. Ovu liniju najčešće koriste profesori, policajci, bankari i djeca koja idu u školu, ali i turisti po potrebi.

Ruta između dva indonezijska sela Kegate i Apowoa je duga samo dva kilometara, ali je aviolinija između njih potrebna jer ih dijeli duboka šumska dolina.

Riječ je o vrlo izolovanom dijelu Indonezije koji okružuju planine. Putnike prevozi letjelica s jednim motorom Pilatus PC-6 Turbo Porter koja ima 10 sjedišta. Ipak, ovo nije redovna linija, ali s obzirom na to da se prevoz putnika plaća, svrstana je u najkraće na svijetu.

Kada je riječ o međukontinentalnim linijama, među najkraćima je ona između Tangiersa (Maroko) i Gibraltara (Velika Britanija) - 69 kilometara. Linijom upravlja Royal Air Maroc.

Najkraća linija između dva glavna grada je od Kinšase (Demokratska Republika Kongo) do Brazavila (Republika Kongo). Udaljenost je 26 kilometra, a operacije vrši Ethiopian Airlines. Ovi glavni gradovi razdvojeni su zamućenim vodama rijeke Kongo.

Ruta od aerodroma Barnstaple Municipal do aerodroma Nantucket Memorial u Massachusettsu duga je 49,07 kilometara i najkraća je u Sjevernoj Americi.