24-06-2021

Nacionalni klaster za bolje povezivanje škola i poslodavaca

Nacionalni Klasterski sporazum o saradnji u KETs-u, kojim će se povezati sistem obrazovanja, obuke i rada, potpisan je u Privrednoj komori.

Nacionalni klaster za bolje povezivanje škola i poslodavaca | Radio Televizija Budva

Foto: PKCG

Nacionalni Klasterski sporazum, kako je saopšteno iz PKCG, jedan je od rezultata implementacije projekta HISTEK.

„Potpisnici sporazuma su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, koje je i vodeći partner projekta, PKCG, Centar za stručno obrazovanje, Edukativni centar Montenesoft, kompnaija Liming projekt, Centar za strane jezike Open Doors i Srednja mješovita škola 25. maj”, navodi se u saopštenju.

Iz PKCG su kazali da su ciljevi formiranja Klastera podržavanje integracije između sistema obrazovanja, obuke i rada, s posebnim osvrtom na tehničke vještine nastale u okviru projekta HISTEK.

Klaster će se baviti i podsticanjem inovacija i transfera tehnologija kod malih i srednjih preduzeća (MSP).

Projekat HISTEK realizuje se kroz Program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora i biće završen 30. juna.

„Kroz istarživanje potreba MSP uz pomoć usaglašenih alata i standarda za procjenu, kreiran je novi program obuke u oblastima koje se fokusiraju na ključnim inovacionim tehnologijama. Krajnji cilj obuhvata povezivanje Italije, Albanije i Crne Gore kroz omogućavanje mobilnosti učenika kako u procesu obrazovanja, tako i u sticanju praktičnih znanja i vještina. Riječ je o programu obuke iz oblasti Mehatronike“, naveli su iz PKCG.

Obuka je koncipirana sa velikim postotkom praktične obuke na radnom mjestu, kako bi se učenici osposobljavali za konkretna radna mjesta.