26-11-2015

Nagrada „Jan Mihalski“ za knjigu o Danilu Kišu

Mark Tompson, autor književne biografije „Izvod iz knjige rođenih: priča o Danilu Kišu“ dobitnik je ovogodišnje Nagrade za književnost „Jan Mihalski“.

Nagrada „Jan Mihalski“ za knjigu o Danilu Kišu | Radio Televizija Budva

Ovo priznanje od 2010. godine dodjeljuje istoimena švajcarska fondacija sa sjedištem u gradiću Montriše, pokraj Lozane, za istaknuto književno ili drugo djelo objavljeno bilo gdje u svijetu i na bilo kom jeziku, autora koji su višejezični i ostvareni u više žanrova, a prije svega iskazuju kulturnu otvorenost. Nagrada se sastoji od novčanog dijela i tromjesečnog boravka u Kući pisanja koju finansira i održava Fondacija za pisanje i književnost „Jan Mihalski“.

Žiri Nagrade je višenacionalan i višejezičan i u njemu su do sada bili istaknuti pisci, kao što su Horhe Semprun, Ilija Trojanov i Robert Menase. Prvi dobitnik ovog priznanja bio je Aleksandar Hemon, za roman „Projekat Lazarus“.

Britanac Mark Tompson, istoričar i publicista, predavač na Univerzitetu Ist Anglija, u avgustu ove godine bio je gost Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. Biblioteka je tom prilikom organizovala predstavljanje njegove knjige i veče sjećanja na Danila Kiša i tako obilježila 70 godina od rođenja velikog pisca.