04-01-2019

Najavljen Praznik mimoze u Herceg Novom: 50 dana programa otvara koncert Zdravka Čolića

Najavljen Praznik mimoze u Herceg Novom: 50 dana programa otvara koncert Zdravka Čolića | Radio Televizija Budva

Program dostojan velikog jubileja, 50. godina Praznika mimoze otvoriće regionalna zvijezda Zdravko Čolić 01. februara 2019. godine.

Tradicionalno, dan kasnije će uslijediti Fešta od mimoze, ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri i prvi maskenbal. Tokom 50 dana trajanja Praznika mimoze u Herceg Novom će biti organizovana četiri maskenbala, koncerti i fešte na otvorenom, večeri mediteranske pjesme, međunarodne karnevalske povorke, međunarodni susret duvačkih i mažoret ansambala, izložba cvijeća, dječiji i sportski programi, osmomartovski program, vinske večeri, večeri piva, umjetnički program, događaji na kojima će se predstaviti prijateljski gradovi i države, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Jubilej Praznika mimoze jedan je od najznačajnijih događaja u 2019. godini u Herceg Novom i biće dostojan manifestacije koja traje pet decenija, istakao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Kako je kazao, Praznik će trajati simbolično 50 dana i pripremljeni su brojni, kvalitetni programi koji će privući posjetioce tokom februara i marta.

„Jedan kuriozitet, ne znam koliko vam je poznato, upravo u Herceg Novom, tačnije u Bijeloj prije 52. godine, 1967. godine, Zdravko Čolić je imao svoj prvi javni nastup. Veliko mu je zadovoljstvo da se vrati u Herceg Novi i da njegov lik i djelo otvore jubilarni Praznik mimoze“, kazala je potpredsjednica Opštine Danijela Đurović najavljujući koncert za svečano otvaranje.

Direktorica Javne ustanove kulture „Herceg Fest“ Gordana Krcunović je učesnike konferencije upoznala sa okvirnim programom, ističući da će, pored Čolića, u Herceg Novom nastupiti Saša Matić, Kaliopi, Dženan Lončarević. Kako je kazala, 80 odsto programa je utvrđeno, a tokom narednih dana biće i ostatak, koji se planira u saradnji sa ambasadima stranih zemalja u Crnoj Gori.

„Imaćemo dane Beograda, Novog Sada, Poljske, Italije, Kine, Njemačke, Turske, Norveške, Finske, Slovenije, kao i bogat sportski program u kojem se izdvajaju tradicionalni međunarodni plivački miting, Trka karića, Picigin, Skalinada“, kazala je Krcunović.

Direktor Turističke organizacije Pavle Obradović rekao je da su prije Nove godine formirani paket-aranžmani, a u toku su intenzivne marketinške aktivnosti. Posebno je važno što Praznik mimoze izlazi iz granica našeg regiona i cilj za naredne godine je probijanje na strana tržišta, kako bi posjeta Herceg Novom tokom februara stalno rasla, kazao je Obradović.

„Riječ je o manifestaciji koja na najbolji način promoviše turističku ponudu Herceg Novog i Crne Gore. Na treba posebno naglašavati da je ona prepoznata u cijelom regionu. Trudili smo se da kvalitetom programa obilježimo ovaj značajan jubilej“, kazao je Zoran Živković, član Direkcije Praznika mimoze.

On je iz umjetničkog programa izdvojio 52. Zimski salon u hercegnovskoj Galeriji, najprestižniji likovni događaj u regionu na kojem će izlagati afirmisani likovni stvaraoci. Najavio je gostovanje dvije predstave koje su obilježile pozorišni život regiona: „Krvave svadbe“ i „Mali pirat“, kao i koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra i koncert mediteranske pjesme.
Živković je dodao da je u toku kompletiranje programa, te će na sledećoj konferenciji za novinare biti objavljen tačan program, sa datumima održavanja svih događaja. Ukupna vrijednost organizacije 50. Praznika mimoze biće, okvirno 250.000 eura, a glavni sponzori su Opština Herceg Novi i Turstička organizacija Herceg Novi.

Karavan mimoze kreće iz Beča. Praznik mimoze će ove godine najaviti Karavan mimoze, koji će nakon tri decenije posjetiti i gradove Zapadne Evrope, u Austriji i Sloveniji.

Potpredsjednik Opštine Miloš Konjević najavio je da će Karavan mimoze krenuti iz glavnog grada Austrije, Beča gdje će 10. januara biti održan defile Gradske muzike, mažoretki i maškara. Istog dana će Praznik mimoze biti predstavljen i na Sajmu turizma u Beču, na štandu Nacionalne turističke organizacije.

Karavan će 11. januara biti u Vrbasu i Novom Sadu, a 12. januara u Zrenjaninu i Beogradu. U drugom navratu Karavan će prodefilovati Višegradom i Zlatiborom 17. januara, a potom posjetiti Bijeljinu i Banja Luku 18. januara. Uslijediće gostovanja u Sloveniji, u planu su Ljubljana, Novo Mesto i Kranj. Osim toga, 50. Praznik mimoze će biti najavljen i u crnogorskim gradovima i susjednom Trebinju.

Cilj organizovanja Karavana mimoze van granica našeg regiona je da Praznik mimoze dobije onu funkciju koju je imao kada je osnovan – da zaintrigira posjetioce, dovede ih u Herceg Novi tokom zime i bude najava ljetnje sezone, objasnio je menadžer Opštine Dragan Šimrak. Kako je rekao, poslednjih desetak godina Mimoza je „izgubila tu svoju funkciju i sada je treba vratiti“, a efekti će se vidjeti kada budu sumirani rezultati turističke godine koja je pred nama.