28-10-2019

Najtopliji oktobar ikada, Miholjsko ljeto sa sobom nosi ozbiljne poslijedice

Rekordno topao april 2018. godine je skoro pa zaboravljen, ipak stanovnici regiona su svjedoci najverovatnije još jednog klimatskog rekorda.

Najtopliji oktobar ikada, Miholjsko ljeto sa sobom nosi ozbiljne poslijedice | Radio Televizija Budva

Oktobar 2019. godine karakteriše „miholjsko leto” koje po dnevnim temperaturama dostiže vrijednosti temperatura koje su karakteristične za jul i avgust. Ipak, noćne temperature se spuštaju dovoljno nisko da zahtjevaju bar još jedan sloj odjeće u ranim jutarnjim časovima i podsjećaju nas da se vremenske prilike približavaju hladnijem dijelu godine, piše portal Klima101.

Po dosadašnjim izmjerenim podacima i prognozi koja nas očekuje naredne nedelje, vrlo je vjerovatno da će srednja temperatura za oktobar 2019. godine biti skoro 5°C iznad prosjeka za klimatski period 1961-1990.

U takmičenju za prvo mjesto ostala je još jedino 1966. godina, ali raspon mogućih temperatura koje se prognoziraju za narednih nekoliko dana pokazuju da oktobar 2019. ima dobru šansu za prvo mjesto. Koji rezultat će biti na finišu, ostaje da se vidi.

Neki rekordi su već pali

Specijalan dan za pamćenje je 21. oktobar koji je po izjavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) najtopliji za ovaj datum od kada postoje zabilježena mjerenja. Rekord je prevazišao onaj iz 1926. godine. Poslije ovoga došao je još jedan dan za pamćenje – 23. oktobar 2019. godine, kada je izmerena najviša dnevna temperatura bila preko 29°C i postala najviša izmjerena temperatura ikada za ovaj datum. Temperatura je bila čak oko 10°C viša od prosjeka za ovaj datum.

Ovako visoka temperatura je karakteristika za cijeli region. Po definiciji Svjetske meteorološke organizacije, dan u kome je temperatura prevazišla 30°C se zove tropski dan, što znači da je manje od jednog stepena na mjernoj stanici bilo potrebno da ovaj dan sa kraja oktobra bude prozvan kao tropski dan!

Pored visokih temperatura vladaju i suša i visoka zagađenost vazduha.

Kad se sve sabere, Miholjsko ljeto nije baš sjajna vijest

Ovakve vremenske anomalije, koje zbog produženog lijepog vremena raduju mnoge stanovnike našeg regiona, mogu izazvati značajne poremećaje u poljoprivredi i prirodnim ekosistemima. Za sejanje ozimih uzeva nema dovoljno vlage, visoke temperature sprečavaju pripremu biljnih kultura za zimski period, povećava se rizik od nagle pojave mraza, itd. Takođe, hronični bolesnici mogu imati poteškoća zbog velikih promjena temperature u toku dana, koje mogu biti veće i od 20°C, piše portal Klima101.

Ono što je takođe važno naglasiti je da se ovoliko toplo vrijeme u ovom dijelu godine takođe smatra toplotnim talasom i predstavlja jedan od temperaturnih ekstrema kojih će biti sve više u budućnosti ukoliko se ne zaustavi sagorjevanje fosilnih goriva.