01-03-2019

Najveća plata u Crnoj Gori prošle godine iznosila 60,04 hiljade eura

Najveća plata u Crnoj Gori prošle godine iznosila 60,04 hiljade eura | Radio Televizija Budva

Najveća neto zarada isplaćena u prošloj godini iznosila je 60,04 hiljade EUR, pokazuju podaci Poreske uprave (PU).

“Bruto zarada sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima iznosi 106,27 hiljada EUR. Najveća zarada u prošloj godini je isplaćena za obračunski period u martu nerezidentnoj osobi zaposlenoj u djelatnosti telekomunikacija”, kazali su Danu iz PU.

Iznos od 60 hiljada EUR je zapravo 117 prosječnih plata u Crnoj Gori, odnosno 311 minimalnih.

Druga najveća neto zarada u prošloj godini iznosi 59,86 hiljada EUR, što je 105,94 hiljade EUR bruto i isplaćena je u djelatnosti računovodstvenih, knjigovodstvenih i revizorskih poslova.

Zaposleni u djelatnosti telekomunikacija primio je 53,05 hiljada EUR, što je treća najveća prošlogodišnja zarada.

Slijedi zarada od 48,35 hiljada EUR koja je isplaćena u djelatnosti monetarnog, zatim 45,99 hiljada EUR u djelatnosti hotelijerstva.

U djelatnosti gajenja grožđa je isplaćena neto zarada od 38,4 hiljade EUR, što je šesta po redu najveća zarada prošle godine.

Zarada od 36,77 hiljada EUR, isplaćena u djelatnosti monetarnog posredovanja je sedma najveća, dok je zarada od 34,41 hiljadu EUR, isplaćenau djelatnosti hotelijerstva, na osmom mjestu.

Deveta najveća zarada, od 33,97 hiljada EUR isplaćena je u djelatnosti vađenja sirove nafte, kao i deseta po redu koja je iznosila 33,64 hiljade EUR.

“Navedeni iznosi isplaćeni su predmetnim osobama samo u jednom mjesecu, pa se ne može zaključiti da se radi o redovnom mjesečnom primanju zaposlenih, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako su isti unijeti u IOPPD obrasce pod šifrom 1 zarade, pa se kao takvi i vode u sistemu PU”, naveli su iz PU.

Kada je u pitanju ova godina, odnosno januar, najveća isplaćena zarada iznosi 15,22 hiljade EUR. Ovu zaradu primio je zaposleni u djelatnosti veleprodaje motornih vozila.