15-04-2019

Najveći seizmički rizik ima primorje

Crnogorsko primorje i njegovo neposredno zaleđe imaju najveći seizmogeni potencijal, a time i najveći seizmički rizik, dok idući ka unutrašnjosti Crne Gore, on lagano opada, kazali su iz Zavodi za hidrometeorologiju i seuzmologiju (SEISMO).

Najveći seizmički rizik ima primorje | Radio Televizija Budva

Iz Zavoda su agenciji MINA rekli da je u Crnoj Gori i neposrednom okruženju prošle godine bila relativno umjerena seizmičnost.

“Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju mrežom od 14 seizmoloških stanica je tokom ovog perioda na teritoriji Crne Gore registrovao 242 zemljotresa”, kazali su iz SEISMO-a.

Oni su objasnili da su prošle godine registrovana dva zemljotresa jačine od 4 do 5 jedinica Rihterove skale, 18 jačine od 3 do 4 jedinica Rihterove skale.

Iz Zavoda su rekli da je registrovano 115 zemljotresa jačine od 1,2 do 2 jedinica Rihterove skale, 107 jačine od od 2 do 3 jedinica Rihterove skale.

Oni su kazali da je pojačana seizmičnost počela 4. januara aktiviranjem žarišta kod Plava generišući najjači zemljotres prošle godine, od 5 jedinica Rihterove skale.

Kako su naveli iz Zavodi, nakon tog potresa uslijedila je serija zemljotresa koja je trajala do marta.

“Od marta 2018 do kraja godine naizmjenično su se aktivirala nekoliko žarišta i najsnažniji zemljotresi tokom ovog perioda, osjetili su se na teritoriji Podgorice, Bara, Ulcinja i na području Brajića i Velimlja”, istakli su iz Zavoda.

Oni su upozorili da crnogorsko primorje njegovo neposredno zaleđe imaju najveći seizmogeni potencijal, samim tim i najveći seizmički rizik, dok idući ka unutrašnjosti Crne Gore, on lagano opada.

“Praktično još je nemoguće baviti se karatkoročnim prognozama koje će dati podatke o mogućem zemljotresu, njegovoj tačnoj lokaciji, jačini i vremenu događanja u kratkim periodima vremena, reda jednog dana”, rekli su iz Zavoda.

Prema njihovim riječima, pored kratkoročne, razlikuje se i takozvana dugoročna i srednjeročna prognoza zemljotresa.

Kako su objasnili iz Zavoda, dugoročnom prognozom se definiše oblast i povratni period (statistički period ponovnog događanja) razornih i katastrofalnih zemljotresa u većem regionu.

“Ovaj oblik prognoze se najčešće izražava seizmološkim kartama koje prikazuju zone različitih stepena intenziteta zemljotresa koji će se u narednom periodu vremena (obično od 50, 100 i više godina) dogoditi na tom prostoru, sa određenom dozom vjerovatnoće realizacije te prognoze (obično oko 70 odsto)”,navode iz SEISMO-a.

Oni su rekli da su takve karte pripremljene i za teritoriju Crne Gore 1982. godine.

“Na osnovu karte seizmičke rejonizacije urađene za prostor Crne Gore 1982. godine za povratni period od 100 godina, možemo zaključiti da se najveći intezitetet od 9. stepeni MCS (Merkalije skale) može očekivati u priobalnoj oblasti Crne Gore, centranli dio Crne Gore karakteriše se mogućim intezitetom od 8. stepeni MCS, dok za sjeverni dio Crne Gore može se očekivati maksimalni intezitet od 7. stepeni MCS”, istakli su iz Zavoda.

Oni smatraju da bi pri planiranju gradnje trebalo ispoštovati predviđeni seizmički rizik i sve konstrukcije projektovati kako bi mogle odgovoriti mogućem seizmičkom hazardu, za određeni prostor.