18-07-2015

Najviše kazni zbog majoneza, pavlake i kečapa

Uprava za inspekcijske poslove pojačala je nadzor tokom ljetnje sezone, a najviše kazni izrečeno je zbog majoneza, pavlake, kečapa i salata.

Najviše kazni zbog majoneza, pavlake i kečapa | Radio Televizija Budva

Tokom sezone Uprava je stalno angažovala pet inspekcija i privremeno četiri, koje sprovode pojačani turistički nadzor u Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Herceg Novom i Tivtu.
Osim Primorja, nadzor je usmjeren i na dva planinska turistička centra Žabljak i Kolašin, pišu Vikend novine.
Tokom juna, Uprava za inspekcijske poslove posebno je nadzirala sanitarno-higijenske uslove i pripremanje hrane u objektima za kolektivni smještaj (hoteli, odmarališta i slično), posebno u objektima za smještaj djece koja pohađaju "školu u prirodi" i đačke ekskurzije.
"Takođe, nadziran je i promet na malo hrane u svim objektima u kojima se on obavlja, odnosno u ugostiteljskim objektima i trgovinama", kazala je Vikend novinama glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban.
Pod posebnom pažnjom, kako je rekla, bilo je deklarisanje, sledljivost porijeklo, higijena tokom rukovanja, higijena zaposlenih i drugo, kao i nadzor u proizvodnim objektima i na zelenim pijacama, te uzimanje uzoraka hrane i briseva radi praćenja bezbjednosti hrane i stepena čistoće u objektima.
"Inspektori su tokom kontrola posebnu pažnju usmjerili na kontrolu mlijeka, mesa, ribe, plodova mora, jaja, sladoleda, salata, soseva i ostalih namirnica. Utvrđeno je da proizvodi ne posjeduju deklaraciju ili je ista nepotpuna, da nijesu obavljeni sanitarni pregledi lica koja dolaze u dodir sa hranom, da postoji nepoštovanje opštih higijenskih zahtjeva, nepoštovanje temperaturnog režima, nepravilno skladištenje u rashladnim uređajima, kao i neposjedovanje rješenja Ministarstva zdravlja za promet hrane", kazala je Orban.
Ona je istakla da su majonez, pavlaka, kečap i salate namirnice koje nijesu čuvane na adekvatan način u objektima brze hrane i plažnim barovima.
Objekti brze hrane na Primorju su pod intenzivnim i stalnim nadzorom inspekcija, a tokom juna u njima su utvrđene nepravilnosti koje se, kazala je Orban, odnose na nepravilno deklarisanje hrane, istekli rok upotrebe hrane, povećan broj bakterija u uzorcima uzetih na provjeru mikrobiološke ispravnosti itd.
Kada je riječ o pijaćoj vodi na Crnogorskom primorju koja se služi u plažnim barovima, Orban je između ostalog kazala da su svi kontrolisani lokali imali rješenje izdato od Ministarstva zdravlja, te samim tim i ispravnu vodu za piće.