26-02-2019

Najviše kazni zbog pojasa i nepropisnog parkiranja

Iako se akcija “Pojas za sve” sprovodi tokom cijele godine, prošlog mjeseca, zbog ovog prekršaja je na području opštine Budva sankcionisano 163 vozača.

Najviše kazni zbog pojasa i nepropisnog parkiranja | Radio Televizija Budva

“Od ukupno podnešenih 543 naloga, ovo je najveći broj izdatih naloga za jedan prkršaj”, kazao je za Radio Budvu, pomoćnik komandira za bezbjednost saboraćaja u budvanskoj policiji, Željko Kadović, dodajući da su izdali 101 nalog za nepropisno parkiranje.


Ono što brine, kako je istakao, je povećan broj neregistrovanih vozila. Zbog upravljanja vozilom koje nije registrovano ili zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole, u januaru je sakcionisano 53 vozača.


“Evidentiran je i porast broja tehnički neispravnih vozila – 35, bez vozačke dozvole zatečeno je čak 38 vozača, dok je po raznim osnovama podnešena 71 prekršajna prijava, oduzete su 34 vozačke dozvole i 26 registarskih tablica”, kazao je Kadović.


Prema njegovim riječima, tokom januara mjeseca, na podučju naše opštine, dogodile su se 22 saobraćajne nezgode, od kojih 18 sa materijalnom štetom i četiri sa povrijeđenim licima, a čak sedam vozača je izazvalo saobraćajnu nezgodu pod dejstvom alkohola.


Policijska akcija "Pojas za sve", u Croj Gori je stupila na snagu još 2017. godine, a ima za cilj njegovo obavezno korišćenje u vozilu. Kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa je od 30 do 100 evra, a akcija se sprovodi tokom svih 365 dana u godini.



Već početokom marta mjesca počeće sa intezivnom akcijom “Vratimo trotoare pješacima”, gdje kazne za nepropisno parkiranje iznose 50 eura


Predlog izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji bi trebalo uskoro da bude usvojen, predviđa rigorozniju kaznenu politiku u odnosu na postojeći, što bi u mnogome doprinjelo povećanju bezbjednosti na putevima, zaključio je Kadović.