25-06-2019

Nakon više od 20 godina Školjić odvojen od Ostrva

Nekadašnji vlasnik dijela Ostrva Sveti Nikola, biznismen Nenad Đorđević, je pokušavajući da napravi lukobran i marinu spojio mali Školj sa velikim i na taj način onemogućio barkama prolaz.

Nakon više od 20 godina Školjić odvojen od Ostrva | Radio Televizija Budva

Prema riječima lokalnog ribara, Dejana Bojanovića, nekoliko zakupaca je uz pomoć bagera, uspijelo otkopavanjem zatrpanog prolaza, da odvoji mali Školj od Ostrva.

"Za sada to nije dovoljno da bi barke mogle da prođu između malog i velikog Školja kao nekada, u moru su i dalje betonske ploče, ali se nadamo da će more i morske struje vremenom učiniti svoje", kazao je za portal RTV Budva, Dejan Bojanović.


Inače, ranijih godina prolaz između dva Školja bio je atrakcija za turiste. Nažalost, nelegalni graditelji su prije dvadeset godina laičkom intervencijom uništili 800 m plaže i napravili pristanište.

Iz NVO "Porat Budva - Pizana" se dugi niz godina zalažu za očuvanje ostrva Sveti Nikola - Školj u svom prirodnom obliku.

Spajanjem velikog i malog Školjića izazvani su brojni geomorfološki poremećaji na morskom dnu, u morskim strujama, stvarajući kurente koji nikada nisu postojali, utičući tako na nestanak staništa riba, polipa, školjki i drugih bioloških prečistača mora.

Ostrvo se prostire na 47 hektara površine u dužini na oko dva kilometra. Okruženo je uređenim i divljim plažama i uvalama, te je zbog svojih prirodnih svojstava služilo Budvanima i turistima kao izletište. Na ostrvu se nalazi mala crkva posvećena Svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca, po kojem je dobilo ime. Ostrvo Sv. Nikola nosi i popularan naziv Havaji, po istoimenom restoranu koji je postojao dugi niz godina.




Foto: Dejan Bojanović