01-01-2022

Nalaganje badnjaka bez uobičajenog kulturno-duhovnog programa

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke obavještavaju sve pravoslavne vjernike i sveukupnu javnost da, kao i prošle godine, neće organizovati uobičajene kulturno-duhovne programe koji prate nalaganje badnjaka.


Foto: MCP

Oni su napomenuli da će sveštenstvo poslije Svete Liturgije na Badnje jutro blagosloviti badnjake, te da će svi vjernici u toku cijelog Badnjeg dana moći da dođu do svojih parohijskih crkava i prilože svoj badnjak, da zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu za zdravlje i napredak svoje porodice i svojih bližnjih.

"Svjesni smo da nam ovaj Božić, kao i onaj prošle godine, dolazi u danima velikih iskušenja koje je Gospod popustio na čitav svijet, i koje odnosi živote naših najbližih – svakodnevno. Skoro će dvije godine kako je virus KOVID-a 19 prisutan na ovim našim prostorima i unosi bolest, smutnju i strah među ljude. Od početka ove nevolje naša Crkva se bori protiv širenja straha, a moli se Bogu i nastoji da doprinese svojim trudom, da se epidemija zaustavi i savlada. U tom smislu nastojimo da podržimo i sprovedemo sve one zdravstvene mjere koje ne zadiru u elementarna ljudska prava i vjerske slobode ljudi", stoji u saopštenju MCP.

Kako su kazali, ništa ne biva bez Božijeg dopuštenja, a tako i ovo iskušenje koje je Bog popustio na cio ljudski rod, a koje treba da nas podsjeti kako su ovi blagi dani bili prilika da sva porodica bude na okupu.

"Sabrani oko ognjišta, uz stare običaje, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Vitlejemsku pećinu, a time i na Svetu porodicu u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos", naveli su iz MCP.

Shodno složenoj epidemiološkoj situaciji, iz Mitropolije ističu da će u božićne praznične dane bite služeno i po nekoliko Liturgija u svim parohijskim i manastirskim hramovima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila.

"Ovo činimo kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na Božićnim Liturgijama, a u isto vrijeme svima koji su se spremali postom i molitvom omogućili da pristupe svetim tajnama Hristovim.
Neka se Hristos Bogomladenac, NJegova pravda, istina i ljubav, zacari u srcima vjernih uz molitvene želje za brzo ozdravljenje onih koji stradaju od pomenutog virusa i svih drugih bolesti, kao i za ukrijepljenje: ljekara i medicinskog osoblja koji se uz nadčovječanske napore bore za život svakog oboljelog. Neka je slava na visini Bogu, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!", naveli su iz MCP.

U osvit radosnih i blagih dana Hristovog rođenja, arhipastiri, sveštenstvo, monaštvo i vjerujući narod Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke SPC spremaju se da praznuju ovaj događaj sa puno vjere, ljubavi, nade i međusobnog praštanja.

"To radimo sledujući Bogu i precima i drevnom crkvenom predanju. Želja nam je da predstojeći praznik Roždestva Hristovog provedemo u što većem jedinstvu sa Bogom, ali i jedni sa drugima. Naš narod je oduvjek znao da se molitva ne prekida ni u najtežim životnim trenucima, niti se prestaje sa praznovanjem blagoslovenih praznika i onda kada ljude osvoji najveće zemaljska tuga. Baš tada treba umnožiti i pojačati molitve kako za pokoj duša tako i za zdravlje i blagoslov svih", poručili su u saopštenju.