10-10-2019

Nar - voćka zdravlja i mladosti

Sto mililitara nara sadrži 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C. Sok od nara smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ulje semenki i fermentisani sok sprečavaju razvoj tumorskih ćelija kod raka dojke i prostate


NAR ili šipak (Punica granatum) voće je koje su još u antičko doba koristili kao lijek, a zbog velikog broja sjemenki smatrao se simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.

Potiče iz predjela koji se proteže od Irana do severne Indije, odakle su ga stari Grci preneli na Mediteran. Odatle je sa Mavarima stigao u Španiju, a Granada je po njemu dobila ime. Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovim voćkama jer su vjerovali da simbolizuje nadu u novi život. Nar je bio obožavano voće i kod proroka Muhameda, a vjerske slike često prikazuju i Djevicu Mariju ili malog Isusa kako u ruci drže nar.

Nar podseća na crvenu pomorandžu ili jabuku prepunu koštica. Veoma je bitan deo libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Jestivi djelovi ploda koji sazrijeva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i sjeme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Sto mililitara nara sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe. Crvenu boju plod dobija od antocijanida i tanina. Poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidansnog delovanja. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima taj karakterističan prijatan i po malo kiselkast ukus.

Za sok nara dokazano je da ima veće antioksidansno delovanje, čak i od crnog vina i zelenog čaja. Deluje i antiaterogeno, odnosno sprečava aterosklerozu. Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21 procenat i značajno se pojačava dotok krvi u srce.

Ulje sjemenki i fermentisani sok nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate. Ali, da bi se oslobodili zloćudnih ćelija, pre svega kod karcinoma prostate, muškarci svakoga dana, nekoliko mjeseci treba da piju po četvrt litra soka, pokazala su istraživanja.

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone koji sprečavaju različita oboljenja. Među njima su na posebnom mestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, na primjer, karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primećeno je pozitivno delovanje kod pojave depresije i osteoporoze. Bečki profesor Hademar Bankhofer ističe da je za ublažavanje tegoba u klimaksu dovoljno uzimati jedan nar na dan, jer se u njemu nalaze materije veoma slične estrogenima, što pozitivno utiče na nivo hormona.



Izuzetno dobar učinak nar postiže i pri liječenju posjekotina, opekotina i drugih rana. U lepezi brojnih bolesti potvrđeno je da konzumiranje soka nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti, tako da nauka danas potvrđuje praktično ono što su drevni narodi oduvek znali, da je “nar zaista čudotvorna voćka”.


Zagovornici tradicionalne medicine poručuju i da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lijepa i zdrava koža i kosa, kao i duševni mir. Britanski naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju u DNK u ćelijama, što usporava i proces starenja. Trebalo bi uzimati ekstrakt od cijelog voća, u kome se nalaze i srž i kora i sjeme, u vidu kapsula, preporučuju stručnjaci, a poboljšanje opšteg stanja može da se očekuje već posle mjesec dana.

ELIKSIR ZA KOŽU

Koži se može vratiti mekoća i energija jednostavnom mješavinom četiri supene kašike meda i šest maslinovog ulja, u koje se doda 120 mililitara vode i dve supene kašike svježeg soka od nara. Dobijenom smesom treba izmasirati celo telo, ostaviti da djeluje pola sata, a zatim se istuširati.

Naučnici tvrde da sok od nara može biti izuzetna pomoć muškarcima koji imaju problem sa erekcijom. Dnevno popijena čaša soka djeluje poput vijagre i poboljšava potenciju zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti polnog organa.