22-12-2022

Naredne godine više naknade za novorođenčad

U budžetu opštine Herceg Novi u narednoj godini biće više novca za socijalnu i dječiju zaštitu. Najznačajnije uvećanje planirano je po osnovu naknada za novorođenčad, koje će umjesto sadašnjih 100 eura iznositi 400 eura. To je jedna od mjera kojima lokalna uprava želi da pomogne roditeljima, ali i da podstakne natalitet, jer je Herceg Novi grad sa negativnim prirodnim priraštajem.



"Ekonomska situacija nije jedini, ali je značajni faktor koji utiče na planiranje porodice, pa su u planu budžeta za 2023. godinu predviđena uvećana sredstva za socijalnu i dječiju zaštitu. Ukupan iznos planiran je na 420.000 eura, što je za 80.000 eura više nego u ovoj godini", saopštila je sekretarka za lokanu samoupravu Vesna Samardžić.

Negativan prirodni priraštaj u gradu koji ima sve uslove za prosperitetan i kvalitetan život, posljedica je brojnih faktora, a lokalna uprava se trudi da promoviše pronatalnu politiku.

Jedna od mjera kojima jeste i pomoć kod medicinski potpomognute oplodnje, a za tu svrhu biće opredijeljeno 25.000 eura. U ovoj godini pomoć je dobilo pet parova, a uspješno su okončane tri trudnoće.

Među ostalim socijalnim davanjima, u budžetu za 2023. koji bi trebalo da bude usvojen na sjednici Skupštine opštine 27. decembra, su i izdvajanja za penzionere, učenike, podršku manjinama, za dnevni centar i za stanarine.

(RTCG)