14-01-2021

Nastavnici će pokrenuti postupke ako im se ne isplati dopunski rad

Nastavnici će pokrenuti pojedinačne postupke protiv države i Ministarstva prosvjete ukoliko im direktori ne omoguće isplatu naknada za dopunski rad tokom prvog polugodišta, saopšteno je iz Gradskog odbora Sindikata prosvjete.

Nastavnici će pokrenuti postupke ako im se ne isplati dopunski rad | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Predsjednik podgoričkog odbora Slobodan Savović kazao je za Dan da će se prvo obratiti direktorima, a ukoliko se ne ispune njihova potraživanja, pokrenuće pojedinačne postupke pred Agencijom za mirno rješavanje sporova i sudovima.

Prema njegovim riječima, mora se unaprijed definisati model stimulacije nastavnika i obavezno iznaći način plaćanja dosadašnjeg dodatnog rada.

"Mi smo pokrenuli zakonsku proceduru da ako treba i na sudu ostvarimo to pravo za naše kolege. Pozivam na dogovor kako bi se vrednovao naš trud i rad”, istakao je Savović.

Iz Udruženja Roditelji saopšteno je da su se obratili Vladi i resornim ministarstvima zahtijevajući da hitno donesu naredbu koja bi omogućila roditeljima pravo na plaćeno odsustvo već tokom i duće sedmice, kad će sve škole nastavu organizovati na daljinu.

U dopisu se navodi se da je zbog odluke da sve škole drugo polugodište počnu onlajn nastavom neophodno što prije donijeti mjeru kojom će se jednom roditelju /staratelju omogućiti pravo na plaćeno odsustvo u vrijeme dok djeca pohađaju onlajn nastavu, posebno za one mlađe od 11 godina, kako je to bilo i ranije.

“Tražimo i da za roditelje/staratelje djece sa smetnjama u razvoju, bez obzira na uzrast djeteta, u vrijeme dok traje onlajn nastava bude omogućeno ovo pravo", kažu iz Udruženja.

Sugeriše se da se ova mjera definiše tako da se može primjeniti kada god za tim bude potrebe u drugom polugodištu, jer će vjerovatno u nekim školama i sredinama biti prelaska na nastavu na daljinu zbog epidemiloške situacije.