16-09-2020

Naučnici pronašli tragove života na Veneri

Tragovi plina koji "pluta" kroz oblake Venere mogli bi poticati od živih organizama, neke vrste mikroba različitih od onih koje poznajemo na Zemlji, piše Guardian.Do ovog senzacionalnog otkrića naučnici su došli tako što su u atmosferi Venere, na visini od 50-ak kilometara, detektovali fosfane. Istovremeno, nisu uspjeli otkriti niti jedan drugi proces kojim bi ovaj spoj mogao nastati, osim kao produkt nekog organizma, prenosi Jutarnji.hr.

Ova spoznaja takođe je otvorila vrata mogućnosti da je na ultravrućoj Veneri (s prosječnom temperaturom većom od 460 stepeni Celzijevih) opstao neki oblik života koji rapidno zagrijavanje te plenete nije uništilo.

Naime, Venera je tokom dvije milijarde godina imala umjerenu temperaturu i okean, ali danas je planeta prekrivena gustim slojem ugljenikovog dioksida. Oblaci u atmosferi planeta pak sadrže čestice čiji sastav uglavnom čini sumporna kisjelina.

Uslovi na Veneri toliko su neugodni da su mnogi naučnici vjerovali da je planeta zapravo mrtav. Stoga neki smatraju da fosfani nisu nusproizvod "plutajućih" stanovnika Venere. No, organizmi se još uvijek čine kao najlogičnija pretpostavka.

"Nevjerojatno je i pomisliti da bi nešto moglo živjeti okruženo s toliko sumporne kiseline. No, svi geološki i fotohemijski procesi koje poznajemo su suviše neprikladni da bi mogli proizvesti fosfane kakve smo vidjeli", smatra profesorica Džejn Krivs (Jane Greaves) sa Univerziteta u Kardifu.

Fosfane na Zemlji otpuštaju mikrobi u okruženjima siromašnima kiseonikom, poput sedimenta u jezerima. Drugi putevi "proizvodnje", to jest nastavka fosafana su izrazito ekstremni da se njihova prisutnost smatra jednim od obilježja života.

Prisutnost fosfana Grivs je otkrila prilikom potrage za znacima života izvan Zemlje. Veneru je, piše Guardian, promatrala 2017. teleskopom Džejms Klark Maksvel (James Clerk Maxwell) na Havajima te dvije godine kasnije teleskopom Alma u Čileu. U oba navrata pronađeni su tragovi fosafana u gornjim slojevima oblaka na Veneri.

Grivs je prvi znak fosafana primijetila taman kad se jedne večeri spremala napustiti posao.

"Nije bilo nikog s kim sam mogla pričati pa sam pomislila da je najbolji način da to proslavim jeste da skuvam kari", rekla je Grivs.