08-01-2021

Navike zbog kojih su Skandinavci zdravi i u top-formi

Možda ste se nekada zapitali kako se živi u drugim državama, ili koja je tajna dugog života kod nekih naroda, te pogledajte koje su to navike koje Skandinavce čine zdravim.

Navike zbog kojih su Skandinavci zdravi i u top-formi | Radio Televizija Budva

Foto: Depositphotos / Maugli

Druženje u prirodi

Iako većina Norvežana živi u gradovima, uživanje u prirodi i dalje je visoko na listi prioriteta kod velikog broja građana. Oni vjeruju da je vrijeme provedeno u prirodi izuzetno bitno, za šta čak imaju i posebnu riječ – friluftsliv. Bitno je i to što fizička aktivnost za njih ne znači tek sagorijevanje kalorija već traženje užitka u tome što rade, pišu na sajtu Pun kufer.

Zato, na primjer, dobar dio Norvežana umjesto teretane bira skijanje, klizanje, šetnju u šumi, plivanje u jezeru…


Foto: Depositphotos/ Scharfsinn

Maslac draži od ulja

Skandinavci znatno više vjeruju maslacu nego ulju, pa tako mali komad maslaca dodaju u raznorazne vrste hrane – supu, meso, povrće… Stoga hrana postaje nutritivnija, a ujedno Skandinavci smatraju i da se značajnim unosom mliječnih masti dobro bore protiv gojaznosti.

"Ne postoji loše vrijeme, samo neprikladna odjeća"

Norvežani se doslovno drže te krilatice, pa ne treba da čudi to što ljudi u Norveškoj usred zime, po kiši i snijegu, rekreativno voze bicikl. Niske temperature ubrzavaju rad metabolizma, popravljaju kvalitet sna i regulišu apetit. Slatkiši za djecu – samo subotom.

U švedskim vrtićima se prilikom pripreme obroka ne koristi nimalo šećera. Uz to, djeca uopšte ne jedu slatkiše prije svoje druge ili treće godine. A čak i kad odrastu, slatkiše obično smoju da jedu samo subotom ili praznicima.

Sauna

Nakon dugih šetnji po hladnoći najviše poželite da se zagrijete. Skandinavci obožavaju saune, koriste ih izuzetno često, a ako vas neko pozove u saunu, to je znak da prema vama gaji poštovanje. Takođe, saune rado posjećuju i muškarci i žene, pa možda i u tome leži tajna zdravlja, ali i – dobrog tena.

Ishrana

Većina Skandinavaca preferira jedenje kod kuće, a zbog uravnotežene ishrane i aktivnog načina života dobro izgledaju i zdravi su. Crveno meso jako je rijetko na meniju, ali se i te kako jede mnogo ribe, posebno one plave.

Fika - Vrijeme za kafu je vrlo važno

Šveđani koriste riječ "fika", koja se može prevesti kao "vrijeme za kafu ili kolač", ali to zapravo znači mnogo više od toga. To je vrijeme kad se ne bavite svojim poslom i uživate u vremenu s prijateljima. Fika nije samo pauza za kafu nego i način da usporite i promislite o stvarima. I dok u drugim zemljama mnogi uzimaju kafu za ponijeti i piju je s nogu, u Švedskoj se ta pauza ne dovodi u pitanje.


Izvor: B92