07-02-2021

Neće se graditi na Rijeci Reževići

Vlada je raskinula sedam ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroeleketrana, saopšteno je Televiziji Vijesti iz Ministarstva kapitalnih investicija. Pored ostalog, raskinut je i ugovor o gradnji na Rijeci Reževići na području budvanske opštine.


Foto: portal RTV Budva

“Raskinuti su ugovori o izgradnji malih hidroelektrana na sljedećim vodotocima: Đurička rijeka u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na vodotoku Raštak je bila predviđena izgradnja dvije mHE na osnovu dva ugovora o koncesiji”, kazali su iz Ministarstva.

Očekivano, Vlada će zbog toga morati da plati odštetu investitorima, ali još ne znaju koliku. Za to optužuju prethodnu vlast.

“Stihijsko planiranje izgradnje mHE će se u konačnom negativno odraziti na sve građane, budući da je do sada podnijeto pet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete. Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama. Konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih mogućih uticaja", objašnjavaju iz Ministarstva.

Građani koju su mjesecima protestovali i branili rijeke od mašina ne kriju radost zbog odbrane, kako kažu, bogatstva Crne Gore.

“Mi smo prezadovoljni što je odbranjena Bukovica. Dobili jednu građansku Vladu, da misle ipak o građanima svojim, a ne da misle samo o pojedincima koji će da pune džepove sa naših rijeka i planina i ostalih bogatstava Crne Gore”, kaže Veljko Bulatović iz Donje Bukovice.


Izvor: Vijesti