09-12-2021

Nedovoljno pomaka u borbi protiv korupcije

Crna Gora je napravila određene pomake u borbi protiv korupcije u posljednjih godinu dana, naročito ako se uzme u obzir da su se desile velike političke promjene na izborima, ali to nije dovoljno, ocijenio je Lazar Grdinić iz Istraživačkog centra MANS-a.

Nedovoljno pomaka u borbi protiv korupcije | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

On je Jutarnjem programu TVCG, povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije, rekao da su očekivanja građana do sada iznevjerena, te da se moralo uraditi više.

"Prioriteti su morali biti drugačiji, nije bilo političke volje da se Crna Gora ustremi ka ostvarivanju vladavine prava i pravne države. Da li je to bilo uslovljeno političkim prepucavanjima između parlamentarne većine i vlade i raznim opstrukcijama, vjerovatno jeste u određenom procentu, ali smo morali više uraditi", rekao je Grdinić.

Stoga se, kako je rekao, u 2022. godinu mora ući posvećenije nego do sada.

Grdinić kaže da neki pokazatelji nijesu dobri, ističući kao primjer predsjednika Opštine Budva Marka Carevića, koji je dio nove vlasti, a gdje nova Vlada i ne pokušava da ni na koji način spriječi uzurpaciju državnog zemljišta na Krimovici od pola miliona kvadrata.

"Drugi primjer je političko zapošljavanje. Puna su im bila usta o tome kako DPS i njihovi sateliti zapošljavaju svoje ljude, a sada vidimo da nova vlast ima istu praksu koja nije dobra", rekao je Grdinić.

Govoreći o Pandora papirima, on je rekao da nemaju bilo kakvu informacije o tome da li je Tužilaštvo dobilo podatke iz inostranstva.

"Imamo podatak da su dobili pismo od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Ne gajimo iluzije da će ovakvo Tužilaštvo, a naročito njihov šef, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odraditi ovaj slučaj po zakonu", rekao je Grdinić.

Pandora je, kaže, ozbiljan i kompleksan posao "ali za novo i reformisano tužilaštvo".

Grdinić je rekao i da u slučaju Slavoljuba Stijepovića i afere "Koverta", ima rezervu jer ne bi bilo prvi da se desi neka procesna greška i da se Stijepović oslobodi.

"Iako treba poštovati pretpostavku nevinosti, što je u ovom slučaju teško jer na snimku imamo njega koji uzima kovertu s novcem", rekao je Grdinić.