20-09-2019

„Nek' gora zazeleni" u Budvi

Akciji pod nazivom „Nek' gora zazeleni!“ a povodom obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori pridružila se danas i Opština Budva.


Sadnju drveća u saradnji sa lokalnim upravama organzovali su Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i Zajednica opština Crne Gore, a drvo masline je, u znak obilježavanja današnje akcije, ispred Opštine Budva zasadio potpredsjednik Vladimir Bulatović.

Akcija je simbolično počela danas, 20. septembra, na dan usvajanja Deklaracije i nastaviće se u narednim godinama, u 24 crnogorske opštine na više lokacija će biti zasađene sadnice različitog drveća.

Prvog dana akcije, čiji je cilj da se zajedno sa građanima, sadnjom drveća u svim lokalnim samoupravama, doprinese očuvanju „pluća planete", u svim crnogorskim opštinama, biće zasađeno oko 7.400 sadnica.

Osim činjenice da je Crna Gora Ustavom deklarisana kao ekološka država, životna sredina predstavlja važno poglavlje u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, u okviru kojeg lokalne samouprave imaju važnu ulogu.

U vremenu kada se na globalnom nivou sve više suočavamo sa štetnim uticajem klimatskih promjena, jačanje svijesti i akcije zaštite životne sredine za sadašnje i buduće generacije predstavljaju obavezu i zadatak svih nas u Crnoj Gori.

Podsjetimo, deklaracija o ekološkoj državi usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na Žabljaku 20. septembra 1991. godine. U deklaraciji je bilo definisano strateško opredeljenje Crne Gore da usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.