04-10-2018

Neke od najljućih papričica svijeta pronađite u bašti Budvanina

Ekipa TV Budva je zabilježila lijepu priču. Riječ je o hobiju našeg sugrađanina Vladimira Jelušića koji već skoro godinu dana u dvoruštu svoje kuće uzgaja ljute papričice.

Neke od najljućih papričica svijeta pronađite u bašti Budvanina | Radio Televizija Budva

Jedne od najljućih papričica na svijetu u Budvi jedini uzgaja Jelušić u svom dvorištu.

"Sasvim slučajno sam ušao u ovaj hobi. Narvno, postojala je i ljubav prema ljutom, a i iz inata prema ljudima koji su mi rekli da je nemoguće uzgojiti toliko papričica. Prošle godine sam počeo sa svega desetak vrsta, a sad ih ima mnogo više", kazao je Jelušić i dodao je ove godine i pored loše klime uspjela da poraste najviša parika na svijetu "Karolina Riper".

Sjeme od ove paparike je iz Teksasa, odakle ona i potiče. Najljuća je upisana u Ginisovu knjigu rekorda, 2013-te godine.



U svijetu ima sedam hiljada vrsta ljutih papričica, A Vlado za sada u svojoj bašti ima 44 vrtse.

"Imao sam sreću da se povežem preko interneta sa jednom grupom koja broji 15 hiljada profesionalnih uzgajivača ljutih paprika. Drago mi je da su spremni da pomognu, pošalju ili se zamjene sa sjemanekama", istakakao je Jelušić.



Parike imaju široku primjenu i veoma su korisne za zdravlje.

"Ljuta paprika je veoma zdrava, preporučljivo ju je jesti. Najzdravije u njoj je taj sastojak kapsaicin. Imaju mnogo više vitamina c, napr. jedna paprika ima vitamina C kao šest narandži", kazao je Jelušić.

Parike datiraju šest hiljada godina prije Hrista, ostaci su nađeni u Peruu i Meksiku. Vezane su za period i samuraja, a postoji priča se da su je jeli prije bitke kako bi se osjećali nepobjedivim.

Svako ko ima želju da se bavi ovim hobijem može da se poveže sa Vladom i kupi sjeme od njega.