17-08-2020

Nekretnine u Crnoj Gori među najtraženijima kod Južnoafrikanaca

Crna Gora se, uz Portugaliju i Maltu, prema navodima stručnjaka iz kompanije Sable International, nalazi među tri najtraženije evropske destinacije za investitore iz Južne Afrike koji ulažu u imovinu u inostranstvu.



Endrju Risik, direktor u kompaniji Sable International, rekao je da se, za one koji nisu u mogućnosti da dobiju drugi pasoš tradicionalnim putevima poput porijekla ili braka, odlučuju za alternativu i sticanje državljanstva putem investiranja.

„Većina kupaca traži stabilnu ofšor investiciju u nekretnine, koja im nudi ili prebivalište ili državljanstvo i lak pristup Evropi. Neki se sele odmah, ali drugi traže lakše uslove ulaganja koji zahtijevaju samo da posjete zemlju nekoliko dana u godini”, rekao je Risik.

„Crna Gora je možda mala, ali ima puno toga za ponuditi, sa prelijepim pejzažem sa pogledom na Jadransko more, načinom života na otvorenom, neobičnim selima i ljubaznim i gostoljubivim mještanima“, rekao je Risik.

Iz finansijske perspektive, dodaje, Crna Gora je spremna da se pridruži Evropskoj uniji i svako ko sada kupuje imovinu vjerovatno će steći veliku dobit ako zemlja postane članica EU.

“Osim situacije sa Kovidom-19, Crna Gora je navedena kao turistička destinacija u trendu i snažno je usmjerena na poslovne investicije. Ulaganja u imovinu nude direktan put ka državljanstvu”, rekao je on.

Za crnogorski program ekonomskog državljanstva, podnosioci prijava moraju ulagati u odobrene projekte u zemlji, a prednosti ulaganja uključuju mogućnost života ili rada ili učenja u Crnoj Gori i putovanje bez viza u više od 120 država, podsjeća portal IOL.





Izvor: Bankar