21-09-2021

Neku drogu probalo 14% učenika do 16. godine

U Crnoj Gori ne postoji precizan registar korisnika psihoaktivnih supstanci, a iz nevladinog sektora upozoravaju da je potrebno donijeti novu strategiju za prevenciju i borbu protiv narkomanije. Posebno zabrinjavaju istraživanjau srednjim školama, gdje je 14 odsto anketiranih učenika prvih razreda kazalo da je koristilo neku drogu, piše Dan.

Neku drogu probalo 14% učenika do 16. godine | Radio Televizija Budva

Čak 11 odsto anketiranih priznalo je da koristi marihuanu: Ilustracija (Pixabay)

Radi se o posljednjem istraživanju Evropskog istraživačkog projekta o alkoholu i drogama (ESPAD) među 6.224 srednjoškolaca prvog razreda u Crnoj Gori.

Čak 11 odsto anketiranih priznalo je da koristi marihuanu. Podaci ESPAD-a od prošle godine pokazuju da je poslije kanabisa, kokain droga koju mladi u Crnoj Gori najčešće koriste.

Kako se navodi, 14 odsto učenika koristilo je neku drogu do svoje 16. godine.

Programska direktorka NVO CAZAS Sanja Šišović kazala je za Dan da u Crnoj Gori ne postoje podaci o broju korisnika droga koji bi pokazali da li imamo porast ili ne.

"Očigledno je da je narkomanija oblast kojom se u Crnoj Gori nedovoljno bavimo. O tome, prije svega svjedoče činjenice da nemamo procjenu veličine problema, odnosno da nemamo efikasan registar narkomanije koji bi nam ukazao koji je broj korisnika psihoaktivnih supstanci u Crnoj Gori da li je on u porastu ili ne", kazala je Pišović.

Napominje da nemamo podatke ni o broju smrti koje su nastale usljed predoziranja niti možemo i govoriti o nekim drugim pokazateljima na nacionalnom ili lokal nom nivou.

Direktor NVO "Preporod" Jovan Bulajić kazao je da raste broj zavisnika, posebno među mlađom populacijom i da im se najčešće javljaju osobe koje koriste marihuanu i kokain.

On navodi da još ne postoji registar koji bi dao preciznu sliku o stanju na terenu.