05-04-2021

Nema dokaza o povezanosti Astra Zeneke sa smrću pacijenta

Komisija za analizu neželjenih događaja nakon vakcinacije Instituta za javno zdravlje (IJZ), ispituje mogućnost povezanosti smrti pacijenta starog 80 godina sa komorbiditetima sa vakcinacijom Astra Zenekom, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, navodeći da za sad nema dokaza o povezanosti.

Nema dokaza o povezanosti Astra Zeneke sa smrću pacijenta | Radio Televizija Budva

Foto: screenshot

Navodi se da Komisija ne posjeduje prijavu neželjenog događaja nakon vakcinacije i da će IJZ tražiti od Višeg tržavnog tužilaštva ekshumaciju i obdukciju preminulog pacijenta radi konačnog utvrđivanja neposrednog uzroka smrti.

„Ne prepuštajući ništa slučaju i svjesno, savjesno i transparentno obavljajući posao, Komisija IJZ-a ispituje mogućnost povezanosti smrtnog ishoda pacijenta starog 80 godina sa brojnim zdravstvenim rizicima i pridruženim bolestima, koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću, sa jučerašnjom vakcinacijom Astra Zenekom“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a je, kako se navodi, saopšteno da za sada nema povezanosti sa vakcinacijom i da se, dok se ne dokaže jasna veza, vakcinacija nastavlja.

U Komisiji IJZ smatraju da imunizacija treba da se nastavi imajući u vidu sve trenutno dostupne podatke i činjenicu da bi obustavljanje programa nosio potencijalno veći rizik po zdravlje nevakcinisanih uslijed mogućeg obolijevanja od COVID-a 19.

Iz Ministarstva zdravlja su podsjetili da je Evropska agencija za ljekove 18. marta objavila da je Astra Zeneka sigurna i učinkovita i da je potrebno da se nastavi imunizacija tom vakcinom.

Kako su naveli, i Svjetska zdravstvena organizacija je 15. marta objavila da do tog dana nije bilo dokaza da su zdravstveni incidenti prouzrokovani vakcinom Astra Zeneka i da je važno da se vakcinacija nastavi kako bismo spasili živote.

„U Hrvatskoj, stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu vakcina HALMED-a i HZJZ-a zaključila je 15. marta kako nije vjerovatna uzročno-posljedična povezanost između primjene Astra Zeneke i prijavljene sumnje na nuspojavu plućne embolije sa jednom smrtnim ishodom u toj zemlji, pa je vakcinacija tom vakcinom nastavljena“, navodi se u saopštenju.


(Mina)