27-11-2020

Nevjerojatno: Na pramcu broda dočekao ga - krokodil

Nevjerojatna fotografija dolazi iz Hrvatske, tačnije ostrva Vis. U mjestu Bargujcu, slika ni manje, ni više, nego krokodila na rivi.


Foto: Facebook/Moj otok Vis

"Ljudi moji zar je i to moguće?!?!?", objavljeno je u opisu fotografije koja je u četvrtak objavljena u Facebook grupi "Moj otok Vis".

Ležao je tiho i sunčao se, a čovjek je pozvao komšiju u pomoć i stavio malog gmizavca na mol. Potraga za njegovim vlasnicima započela je čim je postalo jasno da se radi o kućnom ljubimcu. Ali krokodil je u međuvremenu, nažalost, umro.

Vijesti o viškom krokodilu brzo su kružile Hrvatskom. Grupa Moj otok Vis objavila je na Fejsbuku fotografiju neočekivanog gosta, napisavši da „ovo nije fotografija putovanja Nilom“.

Prije svega, postavilo se pitanje odakle je. Ubrzo je postalo jasno da je riječ o kućnom ljubimcu koji je očigledno nekome pobjegao - takođe zato što je riječ o vrsti krokodila koji inače ne živi u slanoj vodi. Ali niko na ostrvu Vis ne bi trebao da ima krokodila kao kućnog ljubimca, prenose hrvatski mediji.

Zoolog iz zagrebačkog zoološkog vrta Ivan Cizelj rekao je za portal 24sata da je vjerovatno riječ o vrsti Caiman crocodilus, koja je najčešća među krokodilima, a to su kućni ljubimci, ali da je teško tačno procijeniti na osnovu fotografije. Krokodili ove vrste mogu da narastu i do dva i po metra u dužinu, a sudeći po fotografiji, to je mladunče staro dvije ili tri godine, dodao je.

Tada su se o krokodilu pobrinuli opštinski redari i počeli su da traže vlasnika, ali je nažalost krokodil već umro. Odvešće ga u splitski zoološki vrt, gdje će biti prepariran, potvrdio je direktor Zlatko Ževrnja za portal 24sata.

Čizelj dodaje da su krokodili kao kućni ljubimci rijetki u Hrvatskoj, ali da su zoološki vrtovi i dalje prepuni tih gmizavaca, bivših ljubimaca, jer ih se vlasnici žele riješiti kad konačno odrastu i postanu mnogo zahtjevniji. Pored toga, mogu da žive vrlo dugo - od 70 do čak 100 godina.