29-10-2014

New York - grad koji nikada ne spava

New York glavni je grad savezne države New York i najveći grad Sjedinjenih Američkih Država. Taj kozmopolitski grad sa više od 20.000 restorana, 150 muzeja i preko 10.000 trgovina zaista nudi po nešto za svakoga.

New York - grad koji nikada ne spava | Radio Televizija Budva

Centar života u New Yorku je na Manhattanu, a okružuju ga četiri vrlo različita kvarta: Bronx, Brooklyn, Queens i Staten Island.

Najprepoznatljiviji znak New Yorka je svakako Kip slobode, najveći metalni kip na svijetu, visok 46 metara. Bio je to poklon Francuske Sjedinjenim Američkim Državama u znak obilježavanja stote godišnjice Deklaracije o nezavisnosti i ujedno znak neodobravanja postojećeg političkog uređenja u Francuskoj. Izrađen je 1884. u Parizu i u svoje vrijeme je smatran pravim čudom inženjerstva. Danas je na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

Empire State Building je soliter sa 102 sprata smješten u Njujorku, na raskrsnici Pete avenije i Zapadne 34. ulice. U Empire State Buildingu nalazi se vidikovac do kojeg se može popeti u jednom od 73 art deco liftova. Empire State Building je treći po visini soliter u Americi, a petnaesti po visini na svetu.

Central Park ili kako ga mnogi nazivaju „pluća New Yorka” nalazi se u gornjem dijelu Manhattana. To je prirodna oaza koja pruža pravi odmor i relaksaciju svojim posjetiocima.

Times Square ima posebnu čar, a noću svijetla otkriju potpuno drugačije lice ovog svojevrsnog gradskog trga. Ovaj uvijek živ trg prepun je video ekrana i šarenih treperećih reklama i svijetala.