04-04-2020

Nezaposlenost u neznatnom porastu, budući trendovi zavisiće od trajanja pandemije

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u aprilu je registrovano 121 nezaposleno lice više u odnosu na mart, što iznosi povećanje od 0,34 odsto, pokazuju najnoviji podaci ZZZCG.


Foto: Ilustracija

Prvog aprila broj nezaposlenih iznosio je 35.540 osoba, od čega je 20.571 žena, što predstavlja smanjenje nezaposlenosti za 7,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, u poređenju sa prethodnim mjesecom (martom) došlo je do neznatnog povećanja broja nezaposlenih. Broj nezaposlenih u martu je iznosio 35.419.

„Na dan uvođenja mjera za suzbijanje epidemije novog korona virusa (14. mart. tekuće godine) na evidenciji Zavoda je bilo registrovano 35.429 nezaposlenih lica (žena je bilo 20.516 ili 57,91%), tako da je došlo do blagog povećanja nezaposlenosti za 111 lica ili 0,31%, što je u skladu sa očekivanjima“, saopštio je portalu Fos Media pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u Sektoru za evidencije i istraživanja u oblasti zapošljavanja, Goran Bubanja.

Bubanja navodi i da, prema podacima koje Zavod za zapošljavanje dobija od Poreske uprave, u periodu 14. marta do 1. aprila nije zabilježen značajniji priliv nezaposlenih zbog otpuštanja radnika po osnovu prestanka radnog odnosa kod poslodavca, kao i da taj broj nije veći u odnosu na uporedni period prethodne godine.

Realno očekivati veći broj nezaposlenih

Bubanja takođe navodi i da će pandemija virusa korona imati negativan uticaj na gotovo sve svjetske ekonomije.

„U tom smislu realna su očekivanja da će, u narednom periodu, i na tržištu rada Crne Gore doći do povećanja nezaposlenosti, čiji će obim zavisiti od dužine trajanja pandemije. Zavod za zapošljavanje radi na pripremi pravovremenog vida podrške poslodavcima kako bi spriječio otpuštanja radnika odnosno pokušao sačuvati radna mjesta i postojeće ljudske resurse kod poslodavaca.

Na ovaj korak smo se odlučili imajući u vidu da je poslodavcima zabranjeno pružanje određenih usluga, odnosno obavljanje određenih djelatnosti, shodno Naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanja i sprječavanje prenošenja virusa korona“, kazao je Bubanja.

Pored toga, Zavod će realizacijom programa aktivne politike zapošljavanja, od kojih je dio programa već prošao sve potrebne procedure, odmah po prestanku privremenih mjera, pružiti podršku nezaposlenim licima.

Time će se, kako kaže Bubanja, podići nivo njihove zapošljivosti što će uticati na brže uključivanje nezaposlenih lica na tržište rada.

Prijave na evidenciju Zavoda slati elektronski

Iz ZZZCG podsjećaju da nezaposlene osobe, u cilju ličnog javljanja shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, nijesu u obavezi da dolaze u biroe rada u toku trajanja privremenih mjera Vlade. O novom datumu javljanja nezaposleni će biti obaviješteni putem telefona.

Ukoliko dođe do prestanka radnog odnosa nezaposlena lica se na evidenciju nezaposlenih mogu prijaviti putem vanrednih e-mejl adresa, koje su otvorene za potrebe rada i komunikacije sa svim strankama u vrijeme trajanja privremenih mjera Ministarstva zdravlja, za opštinu Podgorica: vanredno.podgorica@zzzcg.me , za opštinu Cetinje: vanredno.cetinje@zzzcg.me , za opštinu Danilovgrad: vanredno.danilovgrad@zzzcg.me , za opštinu Tuzi: vanredno.tuzi@zzzcg.me , za opštinu u okviru glavnog grada – Golubovci: vanredno.golubovci@zzzcg.me , za opštine Bar, Ulcinj i Budva: vanredno.bar@zzzcg.me , za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine: vanredno.niksic@zzzcg.me , za opštine Berane i Andrijevica: vanredno.berane@zzzcg.me , za opštine Rožaje i Petnjicu: vanredno.rozaje@zzzcg.me , za opštine Plav i Gusinje: vanredno.plav@zzzcg.me , za opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin: vanredno.bijelopolje@zzzcg.me , za opštine Herceg Novi, Kotor i Tivat: vanredno.hercegnovi@zzzcg.me , za opštine Pljevlja i Žabljak: vanredno.pljevlja@zzzcg.me .

Bubanja navodi i da ZZZCG ponovo apeluje na sve poslodavce, koji među zaposlenima imaju OSI, da im u toku trajanja privremenih mjera omoguće rad od kuće. Ova preporuka se, kako navodi, daje u cilju zaštite zdravlja ovih lica s obzirom da se radi o ranjivoj kategoriji stanovništva.

Zavod obavještava da će za vrijeme privremnih mjera odlučivati po zahtjevima za ostvarivanje prava na subvenciju, a za postojeće korisnike tog prava će se nastaviti isplata subvencije u visini utvrđenoj Zakonom.

Takođe, zamrznuti su rokovi za predaju zahtjeva za novčanu naknadu i za ostvarivanje prava shodno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, dok traju privremene mjere. Svi zahtjevi koji se predaju nakon prestanka privremenih mjera, a trebalo je da budu predati u ovom periodu, smatraće se podnesenim u zakonskom roku.

„Zato još jednom pozivamo sve korisnike naših usluga da privremeno odlože predaju svih zahtjeva za ostvarivanje drugih prava shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, osim ako se radi o hitnim slučajevima“, kazao je Bubanja.




Izvor: Fos Media