02-12-2021

Nije detektovana nijedna mutacija koja ukazuje na omikron

U Crnoj Gori nije detektovana nijedna mutacija koja bi ukazivala na prisustvo omikron soja koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Nije detektovana nijedna mutacija koja ukazuje na omikron | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Iz te zdravstvene institucije kazali su da prate trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu u vezi sa omikron varijantom SARS-CoV-2 na dnevnoj osnovi.

Kako su saopštili, trenutno dostupne informcije od strane relevantnih međunarodnih zdravstvenih institucija i stručne javnosti ukazuju da nije još uvijek jasno da li će infekcija omikron varijantom izazivati ozbiljnije forme obolijevanja u odnosu na druge varijante virusa, uključujući delta varijantu.

Isitču da postoji bojazan da se ta varijanta virusa brže prenosi u odnosu na ranije varijante čime bi se broj oboljelih brže uvećavao i time pandemija ponovo dobila na snazi.

“Još uvijek se ispituje u kojoj mjeri su efikasne do sada korišćene vakcine protiv Kovid-19 infekcije, ali se svakako smatra da su vakcine najbolja preventivna mjera i protiv ovog soja”, poručuju iz IJZCG.

Naglasili su da se pridržavanjem osnovnih mjera prevencije - maska, higijena ruku, odstojanje, usporava napredovanje svih sojeva virusa SARS-CoV-2, pa i omikron varijante.

Kako su istakli, rezultati uzoraka koji se odnose na slučajeve iz oktobra i polovine novembra nakon sekvenciranja ukazuju da je u Crnoj Gori dominantan delta soj SARS-CoV-2.

“A nije detektovana nijedna mutacija koja bi ukazivala na prisustvo delta plus ili omikron varijante u Crnoj Gori”, poručuju u sapštenju.

Poručili su da će nastaviti nadzor nad varijantama SARS-CoV-2 koji cirkulišu u Crnoj Gori korišćenjem sopstvenih kapaciteta, kao i u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Dodaje se da će o rezultatima javnost biti blagovremeno obaviještena.