22-05-2019

Njegošev sobni sat izložen u riznici Cetinjskog manastira na Cetinju

Njegošev sobni sat, koji se nalazi na spisku trezorskih vrijednosti upućenom Narodnoj banci Jugoslavije, koji je 1975. godine potpisao tadašnji direktor Muzeja Cetinje, Stanislav Rako Vujošević, nalazi se izložen u Riznici Cetinjskog manastira na Cetinju.

Njegošev sobni sat izložen u riznici Cetinjskog manastira na Cetinju | Radio Televizija Budva

"Napominjemo da ovaj predmet nije uveden u knjige inventara Državnog muzeja, kao ni Njegoševog muzeja. U knjizi Jevta Milovića, „Njegoš u slici i riječi“ nalazi se fotografija sata sa legendom ispod - Njegošev sobni sat, ali bez obrazloženja gdje je snimljen ili gdje se nalazi" navodi se u saopštenju Narodnog muzeja Crne Gore.

U saopštenju se podsjeća da se u Njegoševom muzeju nalazi sat iz 19. vijeka, koji je Narodnom muzeju Crne Gore, poklonio antikvar Dušan Ivanović iz Pariza, koji je 1986. godine posjetio Cetinje, i kako je zapisano u ondašnjoj štampi, godinu dana kasnije poslao ovaj vrijedan poklon Narodnom muzeju Crne Gore.

"Činjenica je da ova dva sata nisu evidentirana u zakonom propisanim knjigama, što je predstavljalo dodatne probleme u radu Revizione komisije. Narodni muzej Crne Gore će i u narednom periodu, pažljivo preispitivati sve evidentirane i prijavljene nedostatke muzejskog materijala, kako bi za sve nedostajuće predmete, bili pokrenuti postupci kod nadležnih organa" zaključuje se u saopštenju.