20-11-2020

Njujork nikad prazniji, na Menhetnu 16.000 slobodnih stanova

Njujorčani masovno bježe iz svog grada, a glavni razlozi za odseljavanje su kriminal, širenje virusa korona, ali i siromašenje i druge ekonomske posljedice pandemije.

Njujork nikad prazniji, na Menhetnu 16.000 slobodnih stanova | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Od marta ove godine, gotovo 300.000 domaćinstava iselilo se iz Njujorka.

Američka poštanska služba objavila je kako je od 1. marta do 31. oktobra primila čak 295.000 zahtjeva za promjenu adrese onih koji su napustili Njujork, što najčešće podrazumijeva cijela domaćinstva, a ne samo pojedince.

Samo od marta do jula bilo je 245.000 takvih zahtjeva, što je više nego dvostruki porast u odnosu na isti period 2019. godine, kada ih je bilo 101.000.

Masovni egzodus iz najvećeg američkog grada objašnjava se strahom od širenja virusa korona, ekonomskim problemima, rastućom stopom kriminala, ali i školama sa lošom reputacijom, piše RT.

Država Njujork zabilježila je čak 33.000 mrtvih od kovida-19, što je najviše u SAD, a od toga je čak 24.000 bilo u samom Njujorku.

Američka metropola imala je neke od najstrožih karantina u SAD, zbog čega je propalo na hiljade malih firmi, kao što su restorani, prodavnice, saloni ljepote…

Takođe, od kada su počeli protesti poslije ubistva Džordža Flojda, ne samo da je Njujork postao pogođen neredima na tim demonstracijama, već je buknula i stopa kriminala.

Koliko je Njujork postao nepoželjno mesto za život, govore i rezultati istraživanja koje je u julu i avgustu sproveo Menhetn institut. Prema tom istraživanju, čak 44 odsto Njujorčana koji imaju godišnji prihod veći od 100.000 dolara, razmišlja o iseljavanju iz grada.

Čak dvije trećine misli da će pogoršano stanje postati svakodnevica Njujorka. Većina smatra da je kvalitet života dramatično opao, a zadovoljstvo stanjem u gradu prepolovljeno je.

Među vodećim razlozima nezadovoljstva, pored korone i ekonomskih poteškoća, je i rast kriminala. Prema zvaničnim podacima njujorške policije, od januara do septembra 2020. godine zabilježena su 344 ubistva, što prevazilazi cijelu prošlu godinu, kada je bilo 335 ubistava. Broj pucnjava porastao je za čak 94 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima američke pošte, najviše Njujorčana preseljava se u okolne okruge, kao što su Nju Džerzi i okruzi u državi Njujork, koji su van samog grada. Međutim, 13.000 domaćinstava preselilo se na Floridu, a čak 9.000 u Los Anđeles.

Prema procenama, čak je i potražnja za nekretninama najmanja u posljednjih 14 godina, a samo na Menhetnu ima 16.000 praznih stanova.