05-06-2020

NKT: Ukinuta obaveza nošenja maski

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je, na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) odluku o prestanku primjene mjere kojom je bilo obavezno nošenje zaštitnih maski.




NKT je na današnjoj sjednici, koja je počela u 13 časova, a kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo da nošenje zaštitnih maski ostaje obavezno za zaposlene i za pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

„Nošenje maski ostaje obavezno i za zaposlene u javnim i privatnim ustanovama socijalne i dječje zaštite za smještaj djece, odraslih i starih lica i za zaposlene i putnike u vozilima javnog prevoza (avion, voz, autobus, kombi, taksi)“, navodi se u saopštenju Vlade.

NKT je odlučilo i da se omogući vanlinijski saobraćaj sa državama u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa iznad 25 na 100 hiljada stanovnika.

„S tim da prevoz podrazumijeva unaprijed određene grupe putnika i isključuje usputni ulazak i izlazak putnika, odnosno putnici se moraju prevoziti od polazišta do odredišta“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je omogućen i tranzitni prevoz ljudi i robe preko Crne Gore bez mogućnosti ulaska ili izlaska putnika u zemlji.

NKT je donijelo odluku o prestanku obaveze obezbjeđivanja redovnog odvijanja rada i pružanja usluga od pravnih lica, koji obavljaju poslove od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana.

“Donijeta je odluka o prestanku stavljanja zaliha zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koje posjeduju veledrogerije, na raspolaganje sistemu javnog zdravstva Crne Gore, uz novčanu naknadu po tržišnim cijenama“, navodi se u saopštenju.

NKT je odlučilo da ukine mjeru omogućavanja apotekama da dostavljaju ljekove i medicinska sredstva na kućnu adresu građana kojima je kretanje ograničeno.

“Prestaje da važi i zabrana dostavljanja na kućne adrese životnih namirnica i ljekova bez saglasnosti Operativnog štaba NKT-a“, kaže se u saopštenju.

Sve navedene odluke primjenjivaće se od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, što se očekuje danas.

Odlučeno je da od ponedjeljka prestaje da važi i mjera kojom je, tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja, ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života bilo obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u određenim organima od posebnog značaja.

Na sjednici je odlučeno da IJZ petkom ažurira i objavljuje listu država sa manje od 25 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika iz kojih je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obavezne institucionalne samoizolacije.