10-08-2020

NKT: Hospitalizovano 158 kovid pozitivnih osoba

U Crnoj Gori hospitalizovano je 158 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega dvoje djece, starosti osam i 16 godina, koji nijesu vitalno ugroženi, kazao je direktor Instituta za bolesti djece Kliničkog centra (KCCG) Saša Radović.


Foto: Screenshot

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) rekao da se od ukupnog broja hospitalizovanih u Crnoj Gori 31 kovid pacijent nalazi u KCCG.

Kako je naveo, na Infektivnoj klinici KCCG nalazi se 13 pacijenta i oni su dobrog opšteg stanja i urednog respiratornog obrasca, u Poluintenzivnoj jedinici Interne klinike 14, a na Intezivnoj njezi dva pacijenta.

“U Institutu za bolesti djece KCCG nalazi se dječak starosti 16 godina, koji je hospitalizovan zbog pogoršanja svoje osnovne bolesti, sa tegobama u smislu febrilnosti i otežanog disanja. On je trenutno urednih vitalnih parametara”, objasnio je Radović.

On je kazao da se na Odjeljenju vaskularne hirurgije na liječenju nalazi jedan pacijent.

Radović je rekao da je u Opštoj bolnici u Beranama hospitalizovano 45 pacijenata, od kojih četiri imaju tešku kliničku sliku.

On je naveo da je u beranskoj bolnici hospitalizovan pacijent star osam godina, koji je inicijalno zbrinut u bolnici u Bijelom Polju zbog febrilnosti, mučnine i povraćanja.

Radović je kazao da je taj pacijent sproveden na liječenje nakon dijagnostičke obrade i dobijanja pozitivnog PCR testa i da nije životno ugrožen.

“Procenat oboljele djece, kada se uzme uzrasna kategorija od rođenja do 19 godina, je 9,58. Najveći broj pozitivne djece je uzrasta od deset do 19 godina, odnosno skoro šest odsto”, naveo je Radović.

Kako je naveo, u Opštoj bolnici u Baru na liječenju je 17 kovid pacijenata, od kojih su četiri sa teškom kliničkom slikom.

Radović je kazao da su u nikšićkoj bolnici hospitalizovana 43 pacijenta, od kojih pet ima težu kliničku sliku.

“U Brezoviku je 13 pacijenata, u Kodri je hospitalizovana jedna porodilja, a u Opštoj bolnici u Pljevljima osam”, naveo je Radović.

On je rekao da je u bolnicama u zdravstvenom sistemu na raspolaganju trenutno 260 respiratora, od čega 171 u KCCG, a 89 u drugim bolnicama.

Kako je naveo, u Crnoj Gori na koronavirus pozitivno je 68 zdravstvenih radnika, od čega 11 doktora, 47 tehničara i medicinskih sestara i deset nemedicinskih radnika.

Radović je dodao da se u samoizolaciji nalazi 27 zdravstvenih radnika, od toga pet ljekara, 19 tehničara i tri nemedicinska radnika.

Na pitanje da li je zdravstveni sistem spreman za jesen i poklapanje sezonskog gripa i koronavirusa, Radović je odgovorio da će biti spreman.

On je rekao da će adekvatna vakcininacija, pogotovo djece sa hroničnim bolestima, omogućiti da „prvi put idemo ispred virusa u kliničkom smislu“.

„Probaćemo i mislim da ćemo uspjeti da dočekamo sezonski grip sa što više pažnje i boljim rezultatima“, rekao je Radojević.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da se u Crnoj Gori u karantinu ne nalazi nijedna osoba.

Prema njegovim riječima, na broj osoba u karantinima utiče i broj onih koji dolaze iz inostranstva i onih koji su u samoizolaciji.

„U samoizolaciji se nalazi 936 osoba koje su došle sa graničnih prelaza i imamo 1.354 rješenja za kontakte aktivnih slučajeva“, dodao je Mugoša.

On je naveo da IJZ već danima radi na predlogu mjera u vezi sa početkom školske godine i da će u toku ove sedmice taj predlog usglasiti sa Ministarstvom prosvjete.

Odgovarajući na pitanje kada se može očekivati popuštanje mjera koje se odnose na vjerske obrede, sa obzirom na to da je NKT dozvolilo organizovanje političkih skupova do 100 osoba, Mugoša je naveo da je, kada su u pitanju politički skupovi, jasno definisano prisustvo na određenoj distanci.

“Vjerski skupovi i saučešća su zabranjeni zbog ponašanja u tim situacijama. Osobe se na saučešćima blisko pozdravljju i dovode u opasnost onu drugu osobu”, rekao je Mugoša.

Na pitanje kakva se epidemiološka slika očekuje 30. avgusta, na dan izbora, Mugoša je odgovorio da to ne može predvidjeti.

“Kad se pogleda situacija unazad deset dana, epidemiološka situacija je stabilna. Kako će biti 30. avgusta ne mogu danas reći. Zavisiće od ponašanja građana, ali i dolazaka iz inostranstva”, zaključio je Mugoša.



Izvor: Mina