21-09-2020

NKT: Neophodno smanjiti lokalnu transmisiju virusa

U Crnoj Gori lokalna transmisija koronavirusa izuzetno je visoka i neophodno je da bude stavljena pod kontrolu, upozorio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša.



On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) istakao da je poštovanje svih propisanih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa jedini način da se izbjegne „zaključavanje“.

„To niko ne želi, jer će donijeti mentalne patnje, osiromašenje, a posljedično obolijevanje i umiranje“, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, u slučaju nepoštovanja mjera, lokalna transmisija biće velika, sa visokim obolijevanjem i teškim slučajevima.

„Na našim ulicama imali smo preko 100 hiljada ljudi, koji nijesu nosili maske i držali distancu. Nijesmo čuvali ni sebe, ni druge. Imamo izuzetno visoku lokalnu transmisiju i moramo je staviti pod kontrolu, a to je moguće samo uz poštovanje mjera“, naglasio je Mugoša.

On je upozorio vlasnike ugostiteljskih objekata, jer je, kako je naveo, u tim objektima najveći rizik od infekcije.

„Ako budemo morali da uvodimo mjere, prvo će se krenuti od ugostiteljskih objekata i ograničenja njihovog rada. U situaciji kada se primiče početak školske godine, moramo povesti računa da smanjimo lokalnu transmisiju, da ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja djece i predavača“, kazao je Mugoša.

Mugoša tvrdi da ako 20 dana svi nose maske, drže distancu i vode računa o higijeni, broj zaražnih će se svesti na deset, 20 slučajeva.

On je ocijenio da kontrolni mehanizam ne funkcioniše na najbolji način.

„Lako je prozivati bilo koga, ali treba gledati i drugu stranu, jer nekako imam osjećaj da svi misle da samo zdravstvo može riješiti problem“, rekao je Mugoša.

Sada se, kako je naveo, traži od inspekicijskih organa da budu striktni, rade svoj posao i pokažu da se mjere moraju poštovati.

„To više nije dobra volja, nego obaveza“, poručio je Mugoša.

On je, odgovarajući na pitanje zbog čega je više smrtnih slučajeva na sjeveru nego na jugu Crne Gore, kazao da prema saznanjima kojima raspolažu, na sjeveru dosta ljudi krije da je inficirano.

„Kod nekih pacijenata kada se prijave to bude dosta kasno, tako da moraju da završe na vještačkoj ventilaciji, dok neki nažalost i umru“, naveo je Mugoša.

Kako je dodao, sjever ima i morbiditetnu opterećenost sa drugim bolestima, odnosno koronavirusus se poklopi sa nekom infekcijom koja dugo traje i onda dolazi do tragičnih posljedica.

Šef Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić rekao je da u Crnoj Gori trenutno ima ukupno 577 kovid kreveta, od čega je 280 popunjeno.

On je naveo da broj kovid kreveta mogu povećati i da za sada sistem funkcioniše u najboljem redu.

Abdić je kazao da su danas donijeli odluku o obustavi elektivnih ambulantnih pregleda i zamolio građane za strpljenje.

„Taj će se obrazac rada sprovoditi u svim zdravstvenim ustanovama. Vrlo je teško napraviti red u radu polikliničkog dijela, pa smo donijeli odluku da se i u ostalim opštim i specijalnim bolnicama u Crnoj Gori sprovode ovakve mjere“, objasnio je Abdić.

On je kazao da se svi pacijenti sa ortopedsko-traumatološkom i neurohiruškom problematikom od prošle sedmice upućuju u Specijalnu bolnicu „Vaso Ćuković“ u Risnu.

Izuzetak su, kako je naveo Abdić, životno ugroženi pacijenti, koji zahtijevaju hitnu hirušku intervenciju.

„Svi pacijenti koji zahtijevaju dalji nastavak liječenja, a tiče se specijalnosti iz domena uho - grlo - nos i maksilofacijalne hirurgije, nakon pružene zdravstvene usluge u KCCG, nastavljaju liječenje u Opštoj bolnici na Cetinju“, rekao je Abdić.

On je rekao da su najviše opterećeni Nikšić, Berane i Podgorica i najavio da će sjutra dio Kriznog medicinskog štaba posjetiti Opštu bolnicu Berane, da bi vidjeli stanje u tom kovid centru.

Abdić je kazao da se u KCCG na liječenju trenutno nalaze 44 kovid pozitivna pacijenta, od čega je 19 na Infektivnoj klinici i svi su stabilni i dobrog opšteg stanja.

„Ostali pacijenti liječe se na Internoj klinici. Jedanaest je životno ugroženo, od čega je pet na nekom od modaliteta mehaničke ventilacije“, naveo je Abdić.

On je kazao da se u Institutu za bolesti djece liječi jedno dijete rođeno 2004. godine, koje je stabilno i dobrog opšteg stanje.

Kako je rekao, u Opštoj bolnici u Baru nalazi se 21 pacijent, od kojih su četiri u Intenzivnoj jedinici.

„Jedan pacijent je na respiratoru, a dva na neinvazivnom modu ventilacije“, naveo je Abdić.

On je kazao da se u beranskoj bolnici liječe 63 pacijenta, od kojih deset ima tešku kliničku sliku, a četiri su na jednom od modaliteta neinvazivne ventilacije.

Abdić je rekao da se u nikšićkoj Opštoj bolnici liječi 70 pacijenata.

„Dvadeset pacijenata je na opservaciji. Od tog broja četvoro je djece, godišta 2009, 2010, 2019, 2020, koja su stabilnog zdravstvenog stanja“, kazao je Abdić.

U nikšićkoj bolnici, kako je naveo, deset pacijenata ima tešku kliničku sliku, a dva su na respiratoru.

Abdić je kazao da su u Opštu bolnicu u Nikšiću poslali infektologa iz KCCG, koji je tamo već pet dana.

„Od danas je u bolnici u Nikšiću dvoje internista iz KCCG“, dodao je Abdić.

On je rekao da će u nikšićkoj bolnici u utorak, četvrtak i subotu, od 14 do 21 ili 22 sata, ljekari KCCG - specijalisti infektologije pregledati pacijente za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

„A srijeda i petak su dani kada će pulmolozi KCCG, takođe u tim terminima, u ambulantama nikšićke bolnice vršiti preglede pacijenata sa sumnjom na kovid infekciju“, naveo je Abdić.

Kako je kazao, u Brezoviku se liječi 56 kovid pacijenata, svi su stabilni i ne zahtijevaju mehaničku potporu.

„U Kodri je pet pacijenata, od čega tri porodilje i dvije trudnice, kod kojih je potvrđena kovid infekcija. One su dobrog zdravstvenog stanja“, rekao je Abdić.

On je kazao da se u Pljevljima liječi 16 pacijenata i da dva pacijenta čekaju u opservaciji.

„U Bijelom Polju je 11 kovid pacijenata, svi su stabilni, a jedan pacijent je u opservaciji“, rekao je Abdić.


Izvor: Mina